Meer bescherming voor Belgische wilsonbekwamen

Array

Luc Goutry en Sarah Smeyers, kamerleden voor CD&V/N-VA, hebben een wetsvoorstel ingediend dat er op gericht is het kluwen aan beschermingsmaatregelen voor mensen met een mentale handicap of dementie aanzienlijk te vereenvoudigen en de geboden bescherming transparanter en patientvriendelijker te maken.

Een paar honderdduizend mensen zijn omwille van een mentale handicap, dementie of een ernstige psychiatrische aandoening niet in staat zelf hun persoonlijke belangen, gelden en goederen te beheren. Ze worden daarin vaak bijgestaan door familieleden.

Zonder familie
Indien er geen familieleden ter beschikking zijn of met elkaar in onmin leven, hebben deze wilsonbekwame mensen een wettelijke bescherming nodig. Die verantwoordelijke wordt door de vrederechter aangeduid, en staat in voor het beheer van de goederen. Indien mogelijk kiest de vrederechter iemand uit de dichte omgeving van de beschermde persoon. Bij gebrek daaraan wordt doorgaans een advocaat aangesteld.

Complexe regelingen
In ons land bestaan verschillende beschermingsstatuten. Die bestaande regelingen zijn volgens Goutry en Smeyers “zeer complex en niet meer aangepast aan deze tijd”. “We willen het hele systeem van bescherming van wilsonbekwame personen en goederen doorzichtiger, eenvoudiger en soepeler maken”, zeggen Goutry en Smeyers.

Bundelen
“Daarom stellen we voor om alles te bundelen in één overzichtelijke regeling. Dit zal de vrederechter toelaten om op maat van de wilsonbekwame persoon de voor hem meest passende bescherming uit te werken. We behouden alle positieve punten uit de bestaande systemen en werken de tekorten weg”, aldus CD&V-kamerlid Luc Goutry.

Mogelijkheden
De nieuwe regeling zal volgens de indieners zoveel mogelijk vertrekken vanuit de overblijvende mogelijkheden van de beschermde persoon.

“Vanuit ethisch oogpunt moeten we vertrekken vanuit de mogelijkheden en het recht op zelfbeschikking van elke mens. We moeten echter ook rekening houden met zijn handicap en kwetsbaarheid. Het vinden van een respectvolle en veilige bescherming vraagt een individuele en specifieke benadering. Vooral wat de persoon nog zelf kan doen, moet aangemoedigd worden”, luidt het. Volgens Goutry en Smeyers wordt het wetsvoorstel door alle meerderheidspartijen gesteund.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen