Eén op de twee Brusselse apothekers is slachtoffer van geweld

Array

Eén Brusselse apotheker op de twee is slachtoffer van geweld. Een derde kreeg al te maken met een gewapende overval. Het aantal gewapende overvallen op apotheken stijgt. Dat stelt de federale politie vast. Tot en met 2007 was er een daling merkbaar, maar het eerste semester van dit jaar belooft weinig goeds. Vooral in de gemeenten Schaarbeek, Anderlecht en Brussel vond een record aantal overvallen plaats.

De eerste zes maanden vonden er vijftig overvallen in de hoofdstad plaats, terwijl er in heel 2007 slechts 56 waren. Een derde van de gewapende overvallen op apotheken in ons land vindt plaats in Brussel. Apothekers in het hele land en vooral in Brussel zouden meer en meer te maken krijgen met geweldplegingen. Maar daar merkt de Algemene Farmaceutische Bond (APB) niets van.

Het vak is volgens hen altijd al kwetsbaar geweest en een makkelijk doelwit voor overvallers. Van een toename van die agressie is volgens de APB geen sprake.

Volgens de APB gebeuren in Belgie jaarlijks ongeveer 200 geweldplegingen tegen apothekers. Dat zijn niet enkel de gewapende overvallen, maar ook agressieve diefstallen zonder wapen en aanvallen van gewelddadige klanten. Twee derde van die aanvallen op apothekers heeft in Brussel plaats. Meer dan de helft van de Brusselse farmaceuten zegt al te maken hebben gehad met geweld. Maandag nog verwondde een ontevreden klant een apotheker uit Ukkel omdat het geneesmiddel dat hij zocht niet meer verkocht werd.

Bij de helft van de overvallen wordt er geld gestolen, bij een vijfde medicijnen en bij 16 procent verdovende middelen.

Sinds eind 2006 worden mensen die fysiek geweld plegen tegen apothekers, artsen en verplegers zwaarder bestraft.

Wanneer na een aanval de apotheker tijdelijk arbeidsongeschikt is, krijgt de dader een minimumstraf van vier maanden cel. Voordien was dat maar twee maanden.

Bron: Medinews

Wanneer het slachtoffer blijvend arbeidsongeschikt is, wordt de dader veroordeeld tot minimum vier jaar in plaats van twee jaar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen