ONVZ steunt medische zoekmachine MediGO

Array

Steeds meer mensen zoeken op internet naar medische informatie. Bekende zoekmachines geven een lange lijst met resultaten, maar de betrouwbaarheid daarvan is niet altijd duidelijk. De nieuwe zoekmachine www.medigo.nl biedt uitkomst. Deze geeft alleen een overzicht van betrouwbare medische sites en ONVZ steunt dit initiatief.


Op MediGO.nl kan medische informatie gezocht worden op trefwoord. Als resultaat wordt alleen informatie van betrouwbare Nederlandse medische websites weergegeven. Alle sites zijn beoordeeld door medische professionals aan de hand van een tiental criteria. Zo wordt bijvoorbeeld geen informatie opgenomen over niet bewezen methodes.

Gevaar
Zeven van de tien Nederlanders zoeken op het internet naar informatie over gezondheid. Als ze iets mankeren en via het internet proberen uit te dokteren wat het precies is, dan kan hun gezondheid in gevaar komen. Bekende zoekmachines geven de resultaten ongefilterd door, waardoor de betrouwbaarheid van de informatie niet altijd duidelijk is. ONVZ steunt het initiatief MediGO omdat we het belangrijk vinden dat de zorgconsument informatie van betrouwbare medische websites krijgt. Natuurlijk dient de informatie alleen ter indicatie en moet er bij gezondheidsklachten altijd een medisch specialist worden geraadpleegd.


Filteren
Consumenten die via MediGO zoeken naar informatie, kunnen deels zelf de zoekresultaten bepalen. Ten eerste kan de patient filteren op afzender. Er kan gezocht worden in informatie van zorgorganisaties, artsenverenigingen, beroepsorganisaties en patientenverenigingen. Ten tweede kan de consument de gevonden zoekresultaten zelf beoordelen. Met deze beoordelingen beïnvloedt hij op termijn de volgorde van de zoekresultaten. Ten slotte kan de patient, net als medische professionals, nieuwe internetsites aanmelden die volgens hem in aanmerking komen voor opname in de index.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

4 thoughts on "ONVZ steunt medische zoekmachine MediGO"

  1. hmmm… dubieus als een zorgverzekeraar zich gaat mengen in de informatie die via een zoekmachine wordt aangeboden. Hoe kan je de onafhankelijkheid garanderen? Stel ik zoek op een behandeling voor meniscusletsel… zijn de eerste klinieken in de zoek uitslag dan de klinieken met een behandelingsovereenkomst met ONVZ??

  2. Medicalfacts redactie/JB

    @ Michiel

    Daar heb je wel een punt. Alle sponsors zoals verzekeraars, klinieken, ZBC, farmaceuten en dergelijke partijen hebben allen een belang in het sturen van patiënt.

  3. Arnoud Witsel (ONVZ)

    Beste Michiel,

    Ik begrijp je twijfel, maar vanuit ONVZ hebben wij geen enkele invloed op de zoekresultaten van MediGO. Wij bepalen niet welke websites er door MediGO getoond worden en hebben ook geen invloed op welke positie een bepaald zoekresultaat staat.

    Wij steunen dit initiatief omdat het belangrijk is dat zorgconsumenten informatie zien die afkomstig is van betrouwbare medische bronnen.

  4. Medicalfacts redactie/JB

    @ Arnoud Witsel

    Bedank voor je uitleg. Kan je misschien hoe uitleggen jullie medigo gaan inzetten ten gunste van jullie verzekerden?

Comments are closed.

Recente artikelen