Vervalste UMCG brieven in omloop

Array

Onbekenden hebben deze week valse PREVEND-nieuwsbrieven in omloop gebracht. PREVEND is een groot bevolkingsonderzoek van het UMCG. In de nieuwsbrief worden mensen opgeroepen contact op te nemen met hun huisarts om de uitslag op te vragen van een AIDS-test die – ongevraagd- zou zijn gedaan op de urinemonsters van de deelnemers. Dit bericht klopt niet en is ook niet afkomstig van PREVEND of het UMCG. Het UMCG heeft deelnemers aan het PREVEND-onderzoek niet getest op AIDS.


In totaal hebben twintig personen en tien huisartsen die de brief op hun deurmat vonden, inmiddels contact opgenomen met het ziekenhuis. Slechts een klein deel van de mensen die de brief ontvingen is deelnemer van PREVEND. Het ziekenhuis gaat er daarom niet vanuit dat het adressenbestand van het onderzoek is gebruikt.


Enkele mensen hebben contact gezocht met het UMCG. Het UMCG heeft alle huisartsen in Noord Nederland geïnformeerd over de vervalste brieven en hen gevraagd alert te zijn. Naast de vervalste nieuwsbrieven hebben enkele huisartsen een eveneens valse brief van de hoogleraar Nefrologie ontvangen. De vervalsers hebben gebruik gemaakt van een oud PREVEND-logo en hebben onder andere een handtekening vervalst. Daardoor zijn de nieuwsbrieven niet gemakkelijk van echt te onderscheiden.


Het UMCG is verontrust en verontwaardigd over de vervalsingen. Het betreurt het feit dat deze brieven onrust en onduidelijkheid onder deelnemers kunnen veroorzaken en een beeld scheppen dat er lichtvaardig met gegevens en belangen van deelnemers wordt omgegaan.


Om inzicht te krijgen in de omvang van de mailing, vragen wij ontvangers van een dergelijke brief ons hierover te berichten. Het is daarbij aan te raden zowel de brief als de envelop te bewaren. Het UMCG heeft inmiddels aangifte gedaan van ‘valsheid in geschrifte’, en hoopt dat de afzender van de vervalste brieven spoedig wordt opgespoord.


Volgens de zegsvrouw tast het ziekenhuis nog in het duister over de afzender en zijn of haar motieven. Ze spreekt dan ook de suggestie van regionale media tegen dat het om een sabotageactie van tegenstanders van het grootscheepse bevolkingsonderzoek zou gaan.


Deelnemers aan het PREVEND-onderzoek die geen brief hebben ontvangen, maar toch nog vragen hebben, kunnen contact opnemen met de medewerkers van Patienteninformatie van het UMCG, op zaterdag 16 augustus van 11.00 tot 15.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 33 0 Vanaf maandag is hetzelfde telefoonnummer tijdens kantooruren bereikbaar.

PREVEND
Het PREVEND-onderzoek is een langlopend Gronings bevolkingsonderzoek naar het nut van het bepalen van eiwitverlies in de urine voor het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten. Veertigduizend Groningers hebben in 1997 deelgenomen aan dit onderzoek. Zij hebben urine ingeleverd die op de aanwezigheid van eiwit is onderzocht. Achtduizend van hen worden nog steeds gevolgd in het onderzoek.

Ongevraagd onderzoek
Deelnemers aan bevolkingsonderzoeken als PREVEND kunnen, net als alle patienten van het UMCG, erop vertrouwen dat het UMCG niet zonder toestemming medische tests uitvoert, zoals in de vervalste nieuwsbrief wordt gesuggereerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen