Anti-alcoholcampagne voor Poolse werknemers van start

Array
De Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) en adviesbureau op het gebied van alcohol- en drugsproblematiek Roder Consult starten een preventiecampagne om alcohol en drugsgebruik onder Poolse werknemers tegen te gaan.

Blijf op de hoogte van het ArboPlus Nieuws


Hoewel precieuze cijfers over het alcohol- en drugsmisbruik onder Poolse werknemers ontbreken, komt de VIA met deze speciaal op Poolse werknemers ontwikkelde campagne op verzoek van haar leden. Doel is om te voorkomen dat werknemers onder invloed van alcohol en/of drugs de werkvloer betreden.


De VIA biedt een breed pakket aan preventiemateriaal in zowel het Nederlands als het Pools, bestaande uit brochures, posters en stickers met duidelijke boodschappen. De preventiecampagne gaat gepaard met een tweetalige website www.alkohol-narkotyki-i-ja.com (‘alcohol, drugs en ik’) . Op deze site wordt meer en actuele informatie gegeven en er is de mogelijkheid om hulp te vragen bij problemen.


Voor werkgevers is een helder voorbeeldreglement en een brochure opgesteld waarin wordt uitgelegd welke mogelijkheden zij hebben om alcohol- en drugsproblemen onder werknemers op te lossen. Hen wordt geadviseerd om een helder beleid te formuleren, een reglement en een handhavingsbeleid op te stellen, de communicatie met de medewerkers goed te organiseren en een kritische evaluatie van het gevoerde beleid te hanteren. De VIA biedt verder trainingen voor intercedenten en leidinggevenden van aangesloten uitzendbureaus aan, zodat ze alcohol- en drugsproblemen eerder kunnen herkennen.


In september vorig jaar besloot een uitzendbureau in Wateringen Poolse medewerkers elke maandagochtend een blaastest te laten doen. Bij een promillage hoger dan 0,5 mogen zij niet aan de slag. Volgens het uitzendbureau dronken de werknemers uit verveling veel in hun vrije tijd.


ArboPlus!

Alcohol- en drugsgebruik aanpakken:

  • Nog steeds worden de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik onderschat. Zo herken je het.
  • U kunt alcohol- en drugsgebruik van werknemers op verschillende manieren aanpakken

  • alcohol- en drugsgebruik bespreekbaar maken;
  • een alcohol- en drugsbeleid op de werkvloer opzetten, een gedragscode invoeren;
  • Met behulp van dit stappenplan voert u de gedragscode in.
  • het alcohol- en drugsbeleid opnemen in  de risico-inventarisatie en -evaluatie;
  • gesprekken voeren en afspraken maken met de betreffende werknemers;
  • hulp inroepen van een instelling voor verslavingszorg;
  • doorverwijzen naar een instelling voor verslavingszorg.
  • Een praktijkvoorbeeld.
  • Communicatie speelt in het hele traject een sleutelrol.


Bron: Elsevier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen