Tegenkracht, Stichting kanker en sport

Array

Voor ex-kankerpatienten is het soms moeilijk om weer te gaan sporten. Toch is dit heel gezond. Maar hoe pak je dat aan? De stichting Tegenkracht kan je daar bij helpen. De stichting is in grote lijnen verdeeld naar 3 producten:

  1. Sportplan op maat!
  2. Workshops, clinics en sportevenementen
  3. Suggsties voor een actievere levensstijl


    In eerste instantie is het de patient zelf die bepaalt wat hij of zij hieronder wil verstaan. Sommigen zullen hoge ambities hebben en zich willen meten met sporters zonder kanker, en bijvoorbeeld 10 kilometer willen hardlopen binnen een bepaalde tijd. Anderen zullen proberen om minimaal 10 keer op de fiets naar de bestraling in het AVL te gaan (i.p.v. met de taxi). Weer anderen zullen ernaar streven om een aantal keren deel te nemen aan een natuurwandeling. Welke sportbeoefening de patient nastreeft is voor de Stichting niet belangrijk. Wij willen de mensen direct en op maat helpen om in hun streven te slagen. Ook mensen die niet aan het intensieve sportprogramma willen meedoen kunnen toch gestimuleerd worden om dagelijks regelmatig te bewegen (wandelen, fietsen, gymnastiek, etc.). Ook hier zal de Stichting voorlichtingsmateriaal voor maken met concrete suggesties voor geinteresseerde patienten.

    Wat Tegenkracht verstaat onder sport voor het intensieve sportbegeleidingprogramma is verdeeld in definitie, doel, waarde en intensiteit.




Jelle Wolthuizen is de initiatiefnemer en oprichter van Tegenkracht, stichting kanker en sport. Jelle werd in 2005 geconfronteerd met slokdarmkanker, maar ging niet met de pakken neerzitten. Gedurende de behandelningsperiode bleef Jelle zoveel mogelijk wielrennen om zo sterk mogelijk, fysiek en mentaal de behandeling van operatie, chemo en bestraling te doorstaan. Daarnaast om zo ‘fit’ mogelijk de revalidatiefase te kunnen starten.


“Het viel me sinds de vaststelling van mijn ziekte steeds weer op: sport ontbreekt nagenoeg in de totale behandeling van kanker. Toch weerhield het mij niet om te blijven fietsen. Drie dagen na mijn operatie vroeg ik in het ziekenhuis om een hometrainer. Met slangen nog aan mijn lichaam klom ik erop. Hoewel er eerst vreeemd werd opgekeken, werkt mijn voorbeeld aanstekelijk. Ook ander patienten sprongen op de hometrainer. Gedurende twee maanden van chemokuur en bestraling fietste ik dagelijks naar het ziekenhuis en terug. Daarnaast volgde ik een aangepast trainingsprogramma op de racefiets. Kort na de de behandeling bereikte ik mijn gestelde doel: in de Dolimieten fietste ik de 2800 meter hoge Stelvio op. Het fietsen gaf me behalve fysieke kracht ook afleiding en motivatie. De behandeling was hierdoor goed te dragen. Het bracht mij op het idee om te pleiten voor sport als onderdeel van de totale behandeling van kanker. En om daadwerkelijk sportbegeleiding aan te bieden. Zo onstond Tegenkracht!”




Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen