Gezichtstransplantaties worden steeds succesvoller

Array

Het medische tijdschrift The Lancet toont deze week foto’s van de niet bij naam genoemde man vóór de operatie en zes maanden erna. De ingreep werd in januari 2007 verricht door een team onder leiding van de Franse chirurg dr. Laurent Lantieri.


De studie beschrijft twee patienten die succesvolle gezichtstransplantaties hadden ondergaan. De ene operatie betreft een man die door een beer werd aangevallen; de andere was een man met neurofibromatosis. De studies worden gepubliceerd in The Lancet.


De patient werd door een beer aangevallen in Oktober 2004 en onderging de transplantatie in April 2006. De operatie bestond uit verbinding van slagaders en aders en reparatie van de neus, lip, en sinussen, evenals andere botstructuren van het gezicht.


De patient nam vier verschillende medicijnen om zijn immuunsysteem te helpen en de kansen op afstoting te minimaliseren. Andere medicijnen werden ook gebruikt om ontstekingen te veroorkomen. Het overgeplante weefsel stierf niet af na de ingreep.


Er zijn drie kritieken momenten waarop afstoting kan ontstaan: drie maanden, vijf maanden, en 17 maanden na chirurgie.


De artsen waren in staat om die periode waarin afstoting kan ontstaan met medicatie onder controle te houden.


De tweede studie, betreft een man met een gezichtstumor die transplantatiechirurgie in 2007 onderging, waar Laurent Lantieri  aan meewerkte. De 29 éénjarigenpatient had een tumor middenonderin zijn gezicht waardoor hij moeilijk kon spreken.  Het doel was het uiterlijk en de functie van zijn gezicht te verbeteren. De patient had te maken met twee momenten in zijn hertsel waarin afstoningsverschijnselen zich voor deden. Dat was op dag 28 en dag 64 na de operatie.


Ook hier was medicameteuze behandeling afdoende om afstoting te verhinderen.  Een jaar na de operatie was tevens de functie verbeterd, gevoel en motoriek zijn hersteld op het overgeplante gebied. De patient had de afgelopen tien jaar meer dan 30 operaties ondergaan om het uiterlijk van zijn gezicht enigszins te verbeteren, aldus Lantieri. De tumoren op zijn lippen waren zo gegroeid dat hij hij niet meer normaal kon eten en alleen met moeite kon praten. Zes maanden na de transplantatie kon hij voor het eerst sinds jaren weer glimlachen.


Het is de derde gedeeltelijke gezichtstransplantatie die ooit is uitgevoerd. De eerste, in 2005, betrof een Française die door haar hond in het gezicht was gebeten. De tweede keer ging het om een Chinese boer die zwaar verminkt raakte na een aanval van een beer. In diverse medische centra worden voorbereidingen getroffen voor volledige gezichtstransplantaties.


Er wordt al jaren gediscussieerd over de ingreep door dokters uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannie, maar vanwege ethische bezwaren is de ingreep nooit goedgekeurd.

Eerste gezichtstranplantatie ooit (video Zoom.in)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen