KWF zet Maarten van der Weijden in het zonnetje

Array

“Je kunt kanker overwinnen en hele mooie dingen doen”

Amsterdam, 21 augustus 2008 – Topzwemmer Maarten van der Weijden won vanmorgen goud bij het zwemmen in open water op de Olympische Spelen in Peking. Een uitzonderlijke prestatie voor iemand die is genezen van acute lymfatische leukemie. “Het was voor mij niet extra moeilijk omdat ik kanker heb gehad. Het heeft geen enkel nadelig effect”, aldus Van der Weijden. “Je kunt kanker overwinnen, volledig herstellen en dan hele mooie dingen doen.”
De nu 27-jarige Van der Weijden werd in 2001 geveld door acute lymfatische leukemie. Hij verbleef een half jaar in het ziekenhuis en streed twee jaar met succes tegen deze ziekte. Na een stamceltransplantatie en vier chemokuren werd hij genezen verklaard en kon hij zich weer op het zwemmen gaan richten. Na zilver op de EK van 2006 op de 10 kilometer open water zwemmen en brons (5 km) en goud (25 km) op de WK van 2007, is dit in Peking hét hoogtepunt van zijn carrière.
Maarten van der Weijden heeft in de afgelopen jaren veel voor KWF Kankerbestrijding betekend. In 2004 reikte hij namens KWF Kankerbestrijding de Muntendamprijs uit aan Prof. Löwenberg. Maarten onderging namelijk de stamceltransplantatie waar Prof. Löwenberg wetenschappelijk aan werkte en waar de topzwemmer het levende bewijs van is dat het werkt. Aangezien Van der Weijden ook iets terug wilde doen voor KWF Kankerbestrijding, die dit onderzoek financierde, zwom hij drie jaar na zijn behandeling het IJsselmeer over en haalde hij daarmee ruim 40.000 euro binnen voor onderzoeken.
Maarten is een voorbeeld voor velen. Ton Hanselaar, directeur van KWF Kankerbestrijding stuurde vanmorgen, direct nadat hij het goede nieuws vernam, een sms aan Maarten. ‘Beste Maarten, ongelofelijk, wat een prestatie! Je hebt het onmogelijke mogelijk gemaakt. Als topsporter en als één van zovelen die moe(s)ten strijden om kanker te overwinnen. Met kippevel en natte ogen heb ik en velen bij KWF je prestatie gevolgd. Super! Met vriendelijke groeten, Ton.’

Ook de nummer twee, David Davies, die Van der Weijden voor zich heeft moeten dulden, is vol lof over zijn concurrent: “Maarten is een absolute legende. Dat hij uit zo’n diep dal is gekomen, is prachtig. Een Lance Armstrong – epos.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen