Preventie van depressie is effectief

Array

In zijn baanbrekende proefschrift Preventing Depression toont Filip Smit aan dat het ontstaan van depressie wel degelijk is te voorkomen.De studie behandelt vier vragen. Hebben we depressiepreventie nodig? Weten we waar te beginnen? Heeft het effect? Is het kosteneffectief?

In zijn studie laat Filip Smit zien dat deze vragen niet los van elkaar kunnen worden beantwoord. Aan de hand van een aantal voorbeelden geeft hij aan dat het mogelijk is het risico op het ontstaan van depressie met 30% te verminderen.


Dit betekent niet alleen een vermindering van menselijk lijden, maar ook een vermindering van de kosten die de gevolgen van depressie voor de samenleving met zich meebrengt.

Filip Smit is zelf het aangenaamst verrast over de impact die zijn studie heeft gehad.

“Bijvoorbeeld bij het ministerie van VWS, die in de preventienota Gezond Leven depressiepreventie heeft opgenomen. Maar ook naar zorgverzekeraars, die momenteel de verzekerbaarstelling onderzoeken van depressiepreventie. Het in een vroeg stadium inzetten van depressiepreventie  is echt op de agenda komen te staan.”

De volgende stap is om de kennis van depressie en de manieren om het te voorkomen bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Smit: “Dat het proefschrift nu is afgerond, wil niet zeggen dat ik op mijn lauweren rust. Op het gebied van kennisverspreiding en bewustwording is er nog een hoop werk te doen.”

Preventing Depression

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen