Subsidie voor digitaal project gezondheidscentra Maarssenbroek

Array

Stichting gezondheidscentra Maarssenbroek krijgt € 10.000 subsidie voor een onderzoekstraject om digitale communicatie mogelijk te maken tussen de verloskundigen en de gynaecologen van het UMC Utrecht. Syntens, een adviesorganisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, stelt dit bedrag beschikbaar, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Doel is om uitslagen van echo-onderzoeken uit te wisselen.


De gynaecoloog kan op afstand met de verloskundige meekijken. Echobeelden zijn soms moeilijk te interpreteren en dan biedt de digitale communicatie direct duidelijkheid in de diagnostiek. Dit voorkomt veel ongerustheid bij de zwangeren. Digitale communicatie verbetert de kwaliteit in diagnostiek en bespaart tijd en kosten. De afdeling verloskunde beschikt over twee verloskundigen die zijn gecertificeerd voor de 20-weken echo (het Structureel Echo Onderzoek).


Het onderzoek duurt 30 Р40 minuten en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde echoscopist. Deze beoordeelt de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta. Er worden een aantal organen van de baby bekeken. Indien gewenst kan vaak ook het geslacht van de baby worden gezien. U mag zelf aangeven of u dit wilt weten. U kunt ̩̩n of twee extra volwassenen meenemen. Wij verzoeken u geen kleine kinderen mee te nemen vanwege de gevoelige apparatuur en de concentratie die het onderzoek vraagt van de echoscopist. Na afloop ontvangt u een foto van uw baby. Video-opname is niet mogelijk, ook niet met zelf meegebrachte apparatuur. U ontvangt een brief met een verslag van het onderzoek voor uw eigen verloskundige.

Hieronder wordt een uitleg gegeven bij de meest voorkomende aandoeningen die met de screenings-echo gezien kunnen worden.

  • Hartaandoeningen
    1 op de 200 kinderen wordt geboren met een hartafwijking. Een ervaren echoscopist zal bij 50 % van alle afwijkingen aanwijzingen zien die aanleiding zijn om u door te verwijzen naar een specialist. Het kan zijn dat er bij nader onderzoek niets aan de hand is. Als er wel sprake is van een aandoening kan die in sommige gevallen na de geboorte gecorrigeerd worden door de kinderhartchirurg.
  • Nieraandoeningen
    1 op de 500 kinderen heeft een min of meer ernstige nieraandoening. Een ervaren echoscopist zal 80% van de nieraandoeningen opmerken tijdens een echo-onderzoek. In veel gevallen is behandeling niet direct nodig omdat slechts een van beide nieren is aangedaan. In andere gevallen kan een kinderarts na de geboorte de aandoening behandelen. In zeldzame gevallen is een operatie nodig.
  • Spina Bifida / Open ruggetje
    1 op de 1500 kinderen wordt geboren met een neuraalbuis-defect of een open ruggetje. Een ervaren echoscopist zal bij 90% van deze kinderen opmerken dat de wervelkolom niet gesloten is. De ernst hangt af van de grootte van het defect.
  • Buikwanddefecten
    1 op de 2000 kinderen wordt geboren met een buikwanddefect. Een ervaren echoscopist zal dit defect bijna altijd opmerken. Nader onderzoek is van belang omdat er soms onderliggende aandoeningen zijn. Als er geen complicaties zijn kan de chirurg het defect na de geboorte corrigeren.

* Deze zijn met toestemming overgenomen uit de FMF folder “echo onderzoek bij 18-23 weken “ juni 2005

Uw echoscopist zal u informeren indien bij het echoscopisch onderzoek afwijkingen worden gezien of als hieraan wordt getwijfeld. Hij of zij zal een advies geven over het vervolgonderzoek en overleggen met uw eigen verloskundige. Voor vervolgonderzoek wordt men meestal verwezen naar het Centrum voor Prenatale Diagnostiek van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. In een aantal gevallen zal blijken dat er niets aan de hand is. Voor de kinderen die wel een gezondheidsprobleem hebben kan het vervolgonderzoek van groot belang zijn.

Benadrukt wordt dat niet alle aandoeningen zichtbaar zijn. In geval van verwijzing blijft uw eigen verloskundige beschikbaar voor advies en ondersteuning.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen