Nierpatiënt met donor krijgt geen voorrang

Array

Nierpatiënten die zelf een donor aanbrengen voor iemand anders, mogen geen voorrang krijgen op de wachtlijst. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) woensdag aan de Tweede Kamer. Hij volgt hiermee een advies van de Gezondheidsraad.

De Nederlandse Transplantatie Stichting had een ruilprogramma opgesteld waarin nierpatiënten sneller geholpen zouden worden als zij zelf een donor aanbrengen met een nier die niet geschikt is voor henzelf. In ruil voor het meebrengen van een donor zou deze patiënt stijgen op de wachtlijst.

Klink vindt dit systeem niet eerlijk. Patiënten met minder gangbare bloedgroepen komen zo buiten hun schuld lager op de wachtlijsten te staan, stelt hij. Ook is niet iedere patiënt in gelijke mate in staat om een nierdonor aan te brengen. Hiermee zou het invoeren van het ruilprogramma strijdig zijn met het gelijkheidsbeginsel in de grondwet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Nierpatiënt met donor krijgt geen voorrang"

  1. Nieuwe Nier NU

    Ik begrijp niet dat een regering gaat milimiteren op de consequenties die zij zelf heeft geschapen. Want wat is er gebeurd? Minister Borst heeft in 1998 aan alle Nederlanders een enquête toegestuurd om te inventariseren wie welke organen na de dood zou willen doneren. De vragenlijst was uitgebreid en betrof diverse organen die om te doneren maatschappelijk moeilijk liggen. De massa-angst om te doneren was geboren af te meten aan de bijzonder lage respons en aan de nu nog naklinkende reacties in de media. Alle ministers daarna zijn te slap gebleken om een goed behoeftedekkend donatiesysteem op te zetten dat het vertrouwen had van de meerderheid van het Nederlandse volk .

    Het grote niertekort dat ontstond zorgde voor een lange wachtlijst met 200 nierpatienten per jaar die de wachtlijst niet overleven. Dode nierpatienten die met naam en toenaam in de ziekenhuizen bekend zijn. En van wie de dood niet nodig was geweest.

    Wat gaat een nierpatient doen om de door opeenvolgende regeringen ontstane dodelijke chaos te omzeilen? Die gaat op stap om te overleven. Naar het buitenland of hij komt met een nietpassende levende nier aan om te ruilen tegen een wel passende. En dat gaat een minister verbieden! Het gevolg is voorspelbaar: het buitenland wordt ingeschakeld, immers het leven is toch altijd sterker dan de regel. Minister Klink moet zich diep schamen; dit beleid heeft niets meer te maken met christelijke naastenliefde of humaniteit. Als deze minister niet voor zomer 2008 met een vraagdekkend donatiesysteem komt, dan moet hij opstappen. En de stommetje spelende Nierstichting mag ook een veeg uit de pan. Een dodelijk duo.

    Wat moet er dan wel gebeuren, beste lezer. Neem een donorcodicil, dan maakt U zich tenminste niet schuldig aan dood door schuld. En maakt U ooit een nierpatient gelukkig. Zie verder de site van Nieuwe Nier NU: http://niertekoop.blogspot.com/
    Job te Pas

Comments are closed.

Recente artikelen