Baarmoederbesparende operatie bij verzakkingen versnelt herstel

Array

Gynaecoloog Viviane Dietz promoveert op 2 september aan de Universiteit Utrecht

Baarmoederverzakkingen zijn een toenemend gezondheidsprobleem als gevolg van het steeds ouder worden van de vrouw en het lichamelijk actief blijven tot op hogere leeftijd. Verzakkingsklachten worden in Nederland meestal verholpen door het verwijderen van de baarmoeder. Uit onderzoek van Viviane Dietz, gynaecoloog in het Catharina-ziekenhuis, blijkt dat voor een geselecteerde groep vrouwen een baarmoederbesparende operatie een goed alternatief is.

 

Vrouwen met een baarmoederverzakking hebben vaak het gevoel van een uitstulping in de schede, maar kunnen ook een drukkend gevoel van onderen, lage rugpijn en pijn in het bekken hebben. Ook plasklachten kunnen gerelateerd zijn aan een verzakking. De meest gebruikte methode in Nederland (maar ook wereldwijd) om verzakkingsklachten van de baarmoeder te verhelpen is het verwijderen van de baarmoeder. De oorzaak van de verzakking ligt echter in het verzwakte ophangsysteem van de baarmoeder, niet in de baarmoeder zelf. Het is dus de vraag of het noodzakelijk is om de baarmoeder te verwijderen. In Nederland vinden jaarlijks duizenden baarmoederverwijderingen plaats bij vrouwen met een verzakking. Dietz: “Een groot gedeelte van deze vrouwen had ook kunnen kiezen voor een minder belastende ingreep als het verstevigen van het ophangsysteem van de baarmoeder. Ik ben blij dat dit onderzoek de keuzemogelijkheden voor vrouwen hierin vergroot.”


 

Vermindering van klachten en sneller herstel

Bij de baarmoedersparende operatie wordt de baarmoeder bevestigd aan een bindweefselstructuur in het bekken. Uit onderzoek van gynaecoloog Viviane Dietz blijkt dat dit type operatie tot goede resultaten leidt. Net als bij baarmoederverwijdering waren vrouwen na de operatie zeer tevreden: de klachten verminderden waardoor de kwaliteit van leven verbeterde. Een baarmoederbesparende operatie is echter minder belastend waardoor het herstel na de operatie sneller is. Patienten mogen na de operatie dan ook eerder naar huis en kunnen sneller weer aan het werk.

 

Een gerandomiseerde studie (het lot bepaalt welke operatie de vrouwen krijgen) waarbij het verwijderen van de baarmoeder werd vergeleken met het ophangen van de baarmoeder is nooit eerder gepubliceerd. Het proefschrift, dat Viviane Dietz op 2 september aan de Universiteit van Utrecht verdedigt, is daar een eerste aanzet in. In een vervolgstudie onderzoekt zij de effecten op langere termijn.

 

Bron: Catharina ziekenhuis, Eindhoven


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen