Zomervakantie voorbij: hoofdluis controle!

Array

Na de zomervakantie lijkt het vaak alsof er een hoofdluisepidemie is. Dat komt niet zozeer doordat hoofdluis dan meer voorkomt, maar doordat veel scholen dan luizencontroles houden. Kinderen hebben dan ook vaak hoofdluis zonder het te weten. Ze besmetten zo andere kinderen, want hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een kind vaak (laten) controleren scheelt een hoop rompslomp. Want hoe sneller u erbij bent, hoe sneller u de hoofdluis kunt bestrijden.

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo – vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een netenkam is dan de beste aanpak. Dat is de belangrijkste boodschap van de informatiecampagne die op 1 september van start gaat. Het informatiemateriaal is ontwikkeld vanuit het RIVM en verkrijgbaar bij veel GGDen, apothekers en vrijwel alle drogisterijen.

Goed controleren
Luizen zijn parasieten ze leven van bloed. Ze zitten vaak op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren of onder de pony. Hun eitjes (neten) zitten vaak dicht bij de hoofdhuid en zijn lang niet altijd te zien. Signalen als jeuk en krabben op het hoofd wijzen soms op hoofdluis, maar vaak merkt iemand er helemaal niets van. Het is dus belangrijk om het haar van een kind regelmatig met een luizenkam te inspecteren.

Verwijderen
Zodra u hoofdluis vindt, zijn twee dingen belangrijk: de luizen bestrijden én ervoor zorgen dat ze niet terug komen. De beste manier om hoofdluis te bestrijden is de kammethode: gedurende twee weken het haar elke dag grondig kammen met een netenkam. Dit kunt u eventueel combineren met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Om de luis weg te hóuden, moet u ook de omgeving aanpakken. Beddengoed, knuffels en kleren wassen, het huis en de auto grondig stofzuigen.

Voorkomen
Hoofdluis is nooit helemaal te voorkomen. De hoofdluis kan op elk hoofd gaan zitten, met hygiene heeft dat niets te maken. Het helpt wel als u ervoor zorgt dat kinderen geen kammen, mutsen, hoofddoekjes of haarspeldjes met elkaar delen.

Luis in je haar? Kammen maar!
Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een speciale kam is de beste remedie. In de folder en op de website www.rivm.nl/infectieziekten staat precies hoe u hoofdluis aanpakt.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over hoofdluis, dan kunt u terecht bij de GGD in uw regio, de drogisterij, uw apotheek of postbus 51. Het informatiemateriaal (folders, posters, brochures) is ook te downloaden of te bestellen op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl/infectieziekten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen