Scholieren gevoelig voor Gezonde automaat

Array

 

Uit onderzoek van TNO, Nigz en het voedingscentrum blijkt dat wanneer scholieren een groter assortiment gezonde snacks wordt aangeboden, ze deze ook kopen. De onderzoekspartners onderzochten het koopgedrag op 29 scholen van wisselende omvang. Op 13 scholen pasten ze in de frisdrank- en snackautomaten het assortiment, de labeling en het prijsniveau aan.

De overige 16 scholen vormden het referentiekader. Volgens onderzoeker Paul Kocken bleken leerlingen buitengewoon gevoelig voor een uitgebreid assortiment. “We vergrootten het aandeel gezonde producten van het totaal, met succes”.


Aanleiding van het onderzoek is de toename van het aantal jongeren dat met overgewicht kampt. Uit het onderzoek van TNO blijkt dat bijna een op de vijf jongeren tussen de 12 en 15 jaar te dik is.

Later werden duidelijke labels met bijvoorbeeld gegevens over calorieen toegevoegd. Nog weer later werd de prijs van gezondere snacks en dranken verlaagd. Kocken: “maar dit leverde nauwelijks verandering van koopgedrag op wanneer het assortiment reeds was aangepast.”

Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant overgewicht liet eerder op het congres ‘Automatisch Gezonder?’ weten dat niet alleen de schoolleiding verantwoordelijk is. “Kantinebeheerders, de voedingsmiddelenindustrie, ouders en overheid moeten ieder hun bijdrage leveren.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen