Zelfzorggeneesmiddelen met domperidon en/of dextromethorphan niet meer OTC

Array

Overgangregeling voor domperidon en dextromethorfan

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten domperidon en dextromethorfan bevattende geneesmiddelen voortaan in de categorie Uitsluitend Apotheek (UA) in te delen. Dit betekent dat deze producten zonder recept uitsluitend in een apotheek ter hand mogen worden gesteld.

Domperidon is een middel dat misselijkheid en braken tegengaat, dextromethorfan is een hoestprikkelremmend middel.

Met de inwerkingtreding van de herziene Geneesmiddelenwet per 1 juli 2007 is een nieuwe onderverdeling van geneesmiddelen geïntroduceerd. Zelfzorggeneesmiddelen vallen in de categorie Uitsluitend Apotheek (UA); Uitsluitend Apotheek of Drogist (UAD) en/of Algemene Verkoop (AV).

Het CBG is belast met het vaststellen van de indeling van geneesmiddelen en maakt deze indeling in categorieen op basis van een afweging van het volksgezondheidsrisico. Het College heeft besloten om de afleverstatus van domperidon en dextromethorfan bevattende geneesmiddelen te wijzigen van UAD naar UA.

Op 25 augustus jl. is tussen de IGZ en het CBG overeengekomen dat fabrikanten, groothandel, apotheken en drogisten maximaal zes maanden de tijd wordt gegund om de status van domperidon en dextromethorfan bevattende middelen aan te passen. 
Uiterlijk 1 maart 2009 mogen geen geneesmiddelen met domperidon en dextromethorfan bij de drogist worden verkocht en dienen alle verpakkingen aangepast te zijn aan de nieuwe afleverstatus.

Ga voor verdere informatie naar de website van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Als toezichthouder op de Geneesmiddelenwet houdt de inspectie hier rekening mee door fabrikanten, groot- en kleinhandel en drogisten tot 1 maart 2009 de tijd te gunnen om zich aan de gewijzigde status aan te passen. Na deze periode van zes maanden gaat de inspectie optreden tegen niet apothekers die de middelen toch nog verkopen.

Het besluit van het CBG hangt samen met de inwerkingtreding van de herziene Geneesmiddelenwet per 1 juli 2007. Daarbij is een nieuwe onderverdeling geïntroduceerd voor zelfzorggeneesmiddelen:
– categorie Uitsluitende Apotheek (UA);
– categorie Uitsluitend Apotheek of Drogist (UAD) en/of
– categorie Algemene Verkoop (AV).

Het CBG besluit in welke categorie een geneesmiddel valt op basis van het volksgezondheidsrisico. In juli 2008 heeft het CBG besloten om domperidon en dextromethorphan voortaan in de categorie Uitsluitend Apotheek (UA) in te delen.

Op de website van het CBG (www.cbg-meb.nl) kan, via de knop Geneesmiddeleninformatiebank, de afleverstatus van een geneesmiddel worden nagegaan.

Bron: IZG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen