Anticonceptie is maatwerk!!

Array

Hoewel bijna nergens zo weinig meisjes en vrouwen ongewenst zwanger worden als in Nederland, kunnen meer ongewenste zwangerschappen worden voorkomen door inspanningen van overheid, hulpverlening, voorlichters en farmaceuten meer op elkaar af te stemmen. Daarom organiseert Stichting Anticonceptie Nederland in samenwerking met de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, op donderdag 18 september het symposium ‘Anticonceptie is maatwerk!’



Bij de preventie van ongewenste zwangerschap hebben verschillende partijen een rol. In de eerste plaats natuurlijk de mannen en vrouwen die (voorlopig) geen kinderen willen. Zij hebben hun eigen ideeen en overtuigingen over seksualiteit, voortplanting en anticonceptie. De overheid heeft een rol in de toegankelijkheid van anticonceptie en acteert daarbij in een spanningsveld tussen zorgbehoefte en politiek. Bij de farmaceuten die betrouwbare anticonceptiemiddelen ontwikkelen en daarbij rekening houden met de behoeften van de gebruik(st)ers spelen ook economische motieven een rol. Hulpverleners willen de best passende anticonceptiemethode verstrekken aan hun clienten, maar gaan daarbij soms teveel uit van hun eigen voorkeuren of komen pas in beeld op het moment dat er al iets is misgegaan. Voorlichters, zoals docenten die seksuele vorming geven, hebben niet altijd kennis van alle beschikbare anticonceptiemiddelen, het gebruik en hun voor- en nadelen.


Er is meer dan de pil en het condoom en bovendien worden pil en condoom van alle anticonceptie-middelen het minst positief beoordeeld, blijkt uit recent onderzoek van de Rutgers Nisso Groep. Ook zijn de pil en het condoom gevoelig voor gebruikersfouten. Kortom: wil de preventie van ongewenste zwangerschappen effectief zijn, dan zullen de inspanningen van deze actoren op elkaar moeten aansluiten en leiden tot maatwerk.


 

Het symposium van 18 september zal al deze aspecten belichten, zowel vanuit het perspectief van vrouwen en mannen die zwangerschap willen voorkomen als vanuit het perspectief van de hulpverlening. Onderwerpen die de revue passeren zijn onder meer de gevolgen van pilgebruik op de zin in seks, het verkorten van de stopweek, risico’s en preventie, de wensen van gebruik(st)ers en hoe men kan omgaan met pilklachten. Dat het onderwerp anticonceptie in de belangstelling staat, blijkt wel uit de enorme opkomst van bijna 300 professionals. Het symposium wil een bijdrage leveren aan anticonceptiehulpverlening op maat.


 

De feiten op een rij:


  • 69% van de vrouwen gebruikt betrouwbare anticonceptie.

  • Bij 27% van de pilgebruiksters gaat er wel eens iets mis.

  • Per jaar laten 8,6 van elke 1.000 vrouwen van 15-44 jaar een abortus uitvoeren. Het abortuscijfer is hoger onder allochtone dan onder autochtone vrouwen.

  • 11,2 van elke 1.000 tieners wordt per jaar zwanger, dit aantal daalt de laatste jaren.

 

Symposium ‘Anticonceptie is maatwerk!’

Locatie en tijd: 18 september van 9.00 tot 17.00 uur in congrescentrum de Reehorst te Ede

Programma: http://www.anticonceptie-online.nl/symposium.htm

 

Bron: Nisso groep


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen