Orgaanfalen bij ernstig gewonde patiënten

Array

In zijn promotieonderzoek deed Falco Hietbrink onderzoek naar orgaanfalen, een ernstige complicatie na trauma. Hij bestudeerde het mechanisme van orgaanfalen door de vorm en functie van neutrofielen en monocyten in traumapatienten te onderzoeken. Hietbrink vond direct na trauma zeer actieve cellen in de weefsels, terwijl in het bloed de neutrofielen juist een verminderde functie lieten zien. Hoe ernstiger het trauma, hoe minder goed de neutrofielen in het bloed functioneerden en hoe groter de veranderingen van monocyten waren.

Bij patienten met longfalen in de vroege fase zag Hietbrink de grootste veranderingen. Bij traumapatienten met een buitensporige immunologische reactie, raakt het immuunsysteem na een week uitgeput. Hierdoor worden de patienten extra gevoelig voor het krijgen van ernstige infecties.

Met deze nieuwe inzichten in de ontstaanswijze van orgaanfalen na trauma komt een betere behandeling een stap dichterbij.

 

09-10-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Falco Hietbrink, Geneeskunde Proefschrift: Kinetics of the excessive cellular innate immune response after injury Promotor 1: Prof.dr. L.P.H. Leenen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen