Auke Brantsma: Eenvoudiger urinetest kan hart-, vaat- en nierziekten voorkomen

Array

De hoeveelheid albumine (een eiwit) in de urine stijgt vermoedelijk wanneer de filterfunctie van de kleine bloedvaatjes in de nieren verstoord is. Een verhoogde albumine-waarde in de urine (ook `albuminurie’ genoemd) signaleert beschadiging van de kleine bloedvaatjes in het lichaam.

Onderzoeker Brantsma toont aan dat een verhoogd albuminurie voorspelt wie een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van diabetes en verhoogde bloeddruk. Op hun beurt kunnen diabetes en verhoogde bloeddruk de hoeveelheid albumine in de urine doen stijgen. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan, en kunnen hart- en vaat- en nierzieken optreden.

Door in de algemene bevolking mensen met een verhoogde albuminurie vroegtijdig op te sporen en te behandelen kan mogelijk het ontstaan van diabetes, hypertensie en hart-, vaat-, en nierziekten worden voorkomen. Vaak wordt gedacht dat de urine van een hele dag moet worden onderzocht om de kans op diabetes en hoge bloeddruk in te schatten. Brantsma toont aan dat alleen ochtendurine volstaat. Eens in de vijf jaar de ochtendurine onderzoeken is voldoende, stelt de promovendus.

Auke Brantsma (Delft, 1978) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek maakt deel uit van PREVEND, een groot onderzoek waarvoor duizenden Groningers hun ochtendplas inleverden. Brantsma is thans internist in opleiding in het Martini Ziekenhuis te Groningen.


Rijksuniversiteit Groningen
Course and consequences of high urinary albumin excretion

Datum: 01 oktober 2008

Promotie: A.H. Brantsma, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Course and consequences of high urinary albumin excretion

Promotor(s): prof.dr. P.E. de Jong, prof.dr. D. de Zeeuw

Faculteit: Medische Wetenschappen


Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen