Femke Waanders: Behandeling chronische nierziekten kan beter

Array

De behandeling van chronische nierziekten kan verbeterd worden met behulp van een zoutbeperkt dieet in combinatie met plastabletten. Patienten die onvoldoende op de gebruikelijke medicijnen reageren kunnen hierbij baat hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Femke Waanders.

Blokkade van het renine-angiotensine aldosteron systeem (RAAS) met bloeddruk- en eiwitlekverlagende medicijnen vormt de standaard voor mensen met een chronische nierziekte. Deze standaardtherapie helpt bij een aantal patienten echter niet afdoende. Waanders toont aan dat RAAS-blokkade verbeterd kan worden door het toevoegen van een zoutbeperkt dieet in combinatie met plastabletten. Ook aldosteron blokkade bleek veelbelovend om eigen en getransplanteerde nieren verder te beschermen. Naast eiwitlek in de urine lijkt `Kidney Injury Molecule-1′ een waardevolle aanvullende marker om ingestelde nierbeschermende therapie bij te stellen en daarmee verder nierfunctieverlies te voorkomen.

Femke Waanders (Lochem, 1980) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Nefrologie en Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting. Waanders werkt thans als internist in opleiding in het Martini Ziekenhuis te Groningen.



Rijksuniversiteit Groningen
Advancements in renal protection

Datum: 06 oktober 2008

Promotie: mw. F. Waanders, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Advancements in renal protection

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen


Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen