De NZa en de IGZ hebben huisartsen groen licht gegeven om via De Centrale Apotheek (DCA) herhaalreceptuur te leveren

Array

In een kort geding afgelopen voorjaar stond ter discussie of een huisartspraktijk als uitdeelpost van herhaalmedicatie mag fungeren, die wordt geleverd door DCA. De rechter stond dit toe, maar vroeg zich af of de werkwijze van de apotheek de belangen van de volksgezondheid schendt. Het was aan de Inspectie en de NZa om dit te onderzoeken. “De Inspectie heeft vervolgens een bezoek gebracht aan De Centrale Apotheek en concludeerde dat er niets verkeerds gebeurde”, bevestigt een IGZ-woordvoerder. “We hadden al wat grote samenwerkingsverbanden met huisartsen afgesproken, dat kan geconcretiseerd worden nu zwart op wit staat dat wij niets verkeerds doen”, zegt DCA-directeur Marijke Dirksen. Ze zegt tevens ‘in gesprek’ te zijn met meerdere zorgverzekeraars, waaronder Uvit. Er zijn nog geen afspraken gemaakt of contracten afgesloten, benadrukt ze.

Jan Broeren, coördinator farmacie bij Uvit, ziet DCA als een ‘goed alternatief’. Hij vreest dat apothekers uit onvrede over het preferentiebeleid per oktober hun contract zullen opzeggen. “Als de continuïteit van farmaceutische zorg voor de verzekerden hierdoor in het geding komt, grijpen wij elk goed alternatief met beide handen aan. De Centrale Apotheek is nu juridisch gezien een goed concept, we moeten het wel nog nader bestuderen.” Broeren bevestigt dat Uvit in gesprek is met DCA. “Apothekers laten ons geen keuze.”

Marga van Weelden, voorzitter van de KNMP, wijst het motief van Broeren om in gesprek te gaan met DCA van de hand. “We verwachten dat apothekers slechte contracten niet zullen voortzetten, maar tegelijkertijd denken we wel dat men tot een goed contract wil komen met zorgverzekeraars”, aldus Van Weelden. “We zijn allemaal voor blijvend lage geneesmiddelenprijzen en een kostendekkend tarief. Dan moeten we daar toch samen een oplossing voor kunnen vinden met behoud van beroepenscheiding?” Van Weelden blijft bij haar standpunt dat samenwerking tussen huisarts en DCA ten koste gaat van de geneesmiddelencontrole en zorgt voor onoverzichtelijkheid in de zorgverlening. Op de uitkomsten van de NZa- en IGZ-onderzoeken wil ze pas reageren als ze de onderzoeksrapporten heeft gezien.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen