Dood van patiënt in AMC de Meeren staat los van functioneren kliniek

Array

De dood van een patient in een isoleercel van het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam, staat op het eerste gezicht los van de slechte zorg in de kliniek.
Daar gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voorlopig vanuit, heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Als de schizofrene man inderdaad is gestikt in een stuk brood, dan is dat volgens de IGZ in redelijkheid niet te voorkomen. Het had ook in andere psychiatrische klinieken kunnen gebeuren.
Na het incident werden vijf medewerkers ontslagen of op non-actief gezet. De kliniek is inmiddels gesloten.

Afgelopen week is het onafhankelijke externe onderzoek gestart naar het functioneren van de kliniek SPDC Oost in Amsterdam. Het onderzoek vindt plaats in het licht van de Inspectie en met specifieke aandacht voor de recente incidenten in de kliniek.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers, in samenwerking met twee onafhankelijke experts op het gebied van de psychiatrie. De twee experts richten zich op de casuïstiek en op de zorginhoudelijke kant. De heer R. van Beest, psychiater, is een van experts. De naam van de tweede onafhankelijke expert wordt spoedig bekend gemaakt. Het onderzoeksteam van PricewaterhouseCoopers richt zich op de organisatorische kant.

In het onderzoek wordt gekeken naar de organisatie van de zorg, de wijze van werken met procedures, protocollen, richtlijnen, de personele en organisatorische aspecten en het management.

Het onderzoeksteam verwacht het onderzoek over acht weken af te kunnen ronden. In de rapportage wordt ook aandacht besteed aan de vertaling van de bevindingen naar verbeterpunten voor de afdelingen.

Recentelijk hebben zich binnen het SPDC Oost in Amsterdam meerdere incidenten voorgedaan. Naar aanleiding hiervan heeft de Raad van Bestuur van Arkin een aantal ingrijpende maatregelen genomen. Eén van de maatregelen is het voorlopig sluiten van de gesloten en open afdeling van de kliniek. De Raad van Bestuur wil een grondige en objectieve analyse van de situatie en heeft daarom besloten tot een onafhankelijk extern onderzoek.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen