Waarschuwing voor patiënten behandeld met Arcoxia (etoricoxib)

Array

Etoricoxib (Arcoxia) dient niet te worden voorgeschreven bij patienten met hoge bloeddruk (hypertensie) die niet afdoende onder controle is. Bij alle patienten die starten met een etoricoxib behandeling moet de bloeddruk binnen twee weken na het starten worden gecontroleerd. Daarna dient regelmatig bloeddrukmeting plaats te vinden. Behandelaars worden opnieuw op deze contra-indicatie en aanbeveling gewezen omdat is gebleken dat een aanzienlijk aantal patienten met aanhoudende hoge bloeddruk zijn gestart met etoricoxib.

Het wetenschappelijke comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP), waarin het CBG is vertegenwoordigd, komt tot deze conclusie op basis van analyses uit observationele onderzoeken. De houder van de handelsvergunning, de firma Merck Sharp & Dohme, heeft daarom gisteren een zogenoemde ‘Direct Healthcare Professional Communication’ verstuurd aan huisartsen, apothekers, reumatologen, orthopeden en anesthesiologen.

Etoricoxib is een zogenaamde ‘Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug (NSAID)’ die wordt gebruikt bij de symptomatische verlichting van artrose en reumatoïde artritis en de pijn en verschijnselen van ontsteking bij acute jichtartritis.

Bovenstaande informatie is al eerder verschenen in het bericht van 30 juni 2008 over Europese registratie van geneesmiddelen in juni 2008. Hierin is tevens een persbericht van de EMEA (het Europese geneesmiddelenagentschap) en een ‘Question and Answer’ document opgenomen. De nieuwe informatie uit de observationele onderzoeken maakt dat de firma MSD en de CHMP het noodzakelijk achten deze boodschap te herhalen.

Klik hier voor de DHPC van Arcoxia


Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen