Live-operaties en veiligheid centraal tijdens congres gynaecologische endoscopie

Array

Van 8 tot en met 11 oktober vindt in Amsterdam het zeventiende congres plaats van de Europese Organisatie van Gynaecologische Endoscopie (ESGE), dat wordt geopend door de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen. Hoogtepunt vormen de live-operaties, die verricht worden in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam en in het Nuffield Hospital in Guildford in het Vereningd Koninkrijk. Ook zijn veel sessies gewijd aan een betere veiligheid van minimaal invasieve ingrepen of kijkbuisoperaties.


In de congreszalen kunnen de deelnemers aan het jaarlijkse congres van de European Society for Gynaecological Endoscopy rechtstreeks meekijken tijdens kijkbuisoperaties in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam en het Nuffield Hospital in Guildford in Engeland, waaronder :

laparoscopische (door de buik) baarmoederverwijderingen
laparoscopische en hysteroscopische (door de baarmoedermond, via de schede) vleesboomverwijderingen
hysteroscopische behandeling van het baarmoederslijmvlies, met behulp van het nieuwe instrument de ‘Mushroom’ (paddestoel)
poliepverwijdering met behulp van de nieuwe techniek
vaginale verzakkingsoperatie met een nieuw ontwikkeld matje.
Ontwikkeling
Hoewel in vele wetenschappelijke studies de voordelen van laparoscopische-, oftewel kijkbuisoperaties in vergelijking met de klassieke benadering via een buiksnede ruimschoots bewezen zijn, verloopt de ontwikkeling van deze nieuwe technieken in de Nederlandse en andere Europese ziekenhuizen traag.

De volgende vragen zullen aan bod komen:

Houdt de bureaucratie de ontwikkelingen tegen?
Wie wordt beter van het sneller herstel?
Zal de zorg goedkoper worden als patienten sneller weer aan het werk kunnen?
Veiligheid
Het zeventiende congres van de ESGE, met het thema ‘Broaden your Scope’, richt zich dit jaar ook op andere zogenaamde ‘minimaal invasieve’ ingrepen en andere vormen van beeldvorming in het lichaam, zoals de echoscopie. Bovendien wordt dit congres voor het eerst georganiseerd met de Europese Vereniging van Operatieassistenten (EORNA) en de technici die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de apparatuur.

Gezien de recente berichtgeving over de (on)veiligheid van endoscopische ingrepen heeft de congresorganisatie veel ruimte gereserveerd voor het bediscussieren van een betere veiligheid. Bijvoorbeeld rond de reiniging van de apparatuur, het voorkomen van elektrische lekstromen en het trainen van nieuwe operateurs. Wat kan een zorginstelling doen om de veiligheid van endoscopische ingrepen zoveel mogelijk te waarborgen? Hoe kan een zorginstelling deze veiligheid organiseren? Deze vragen zullen in de ‘veiligheidssessies’ centraal staan.

Twee locaties
Het congres vindt van woensdag 8 oktober tot zaterdag 11 oktober plaats op twee met elkaar verbonden locaties: het Moevenpick Hotel Amsterdam City en Centre Passenger Terminal Amsterdam (PTA), beide op de Piet Heinkade in Amsterdam-Centrum.

Bron:SLAZ

Recente artikelen