NPCF: uitkomsten verontrustend

Array

De Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) noemt de uitkomsten van het onderzoek naar de gang van zaken tijdens operaties verbazingwekkend en verontrustend. Atie Schipaanboord, adjunct-directeur NPCF: “Het is onbegrijpelijk dat anderhalf jaar na de rapportage over vermijdbare doden er tijdens het hoogrisicovolle proces van operaties nog zo weinig oog is voor de patientveiligheid. Dat is een trieste constatering.” De NPCF concludeert uit het onderzoek dat de Raden van Bestuur van de ziekenhuizen en de beroepsoefenaren onvoldoende invulling geven aan hun wettelijke plicht zorg te dragen voor kwalitatief goede zorg.

Schipaanboord: “In 2007 publiceerden het NIVEL en het EMGO Instituut een schokkend rapport waarin zij constateerde dat ruim 1750 mensen per jaar onnodig sterven. Het is dan echt schrijnend dat anderhalf jaar later blijkt dat er tijdens operaties nog zoveel mis gaat. Ik kan niet anders constateren dan dat mensen onvoldoende hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Patienten vertrouwen er op dat ze in een ziekenhuis in goede handen zijn. Volgens de Inspectie blijken vaak ernstige tekortkomingen plaats te vinden tijdens operaties. Wij zijn ervan overtuigd dat alle individuele betrokkenen van goede wil zijn. Er is sprake van een cultuur probleem.”


De NPCF onderschrijft de noodzaak van de aanpak van deze problematiek. Zij is verheugd dat de Inspectie de ziekenhuizen tal van maatregelen oplegt die relatief snel dienen te zijn uitgevoerd. In 2010 zal de Inspectie de implementatie van alle maatregelen voor het gehele operatieve proces beoordelen. Schipaanboord: “We zouden minister Klink willen oproepen eenzelfde voortvarendheid aan de dag te leggen als het gaat om het terugdringen van het aantal vermijdbare doden. Ook met het oog op dit rapport is zijn doelstelling om het aantal vermijdbare missers in 2012 met 50% te verminderen, onaanvaardbaar laag. Alle verantwoordelijke partijen dienen te beseffen dat zo langzamerhand het vertrouwen in de zorg in het geding is.”

Bron:NPCF

Recente artikelen