Norovirus in ’t Hooghuys in Etten-Leur maakt heeft al 4 levens gekost

Array

Een uiterst besmettelijke buikgriep heeft vier patienten van ’t Hooghuys in Etten-Leur het leven gekost. Het gaat om oudere bewoners – van 73 tot boven de 90 jaar – van de GGZ-instelling. Ze zijn de afgelopen dagen bezweken nadat ze last kregen van misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, spierpijn en koorts.

Het is zo goed als zeker dat ze het norovirus, de oorzaak van de buikgriep, in september hebben opgelopen tijdens een bedevaart naar Lourdes. Veertien bewoners van de afdeling langdurige zorg ouderen van ’t Hooghuys hebben die reis gemaakt, samen met tien begeleiders. Voor deze afdeling is een opnamestop afgekondigd. De GGD is ingelicht over de situatie. Op 2 oktober werden 14 mensen ziek, na een reis naar Lourdes. De GGZ probeert verdere verspreiding te voorkomen. Vaste bezoekers zijn al ingelicht, om te voorkomen dat het virus zich snel zou verspreiden buiten het ’t Hooghuys-terrein.


Ook enkele medewerkers zijn getroffen, maar zij knapten snel op. Bij gezonde mensen duren de symptomen twee of drie dagen, zwakke ouderen kunnen eraan overlijden. Het virus leidt tot braken, maagkrampen, diarree en koorts.



De GGD zegt dat van andere instellingen geen berichten zijn binnengekomen over soortgelijke verschijnselen bij grote groepen clienten. Wel meldt huisarts Tom Enneking van praktijk De Keen in Etten-Leur dat hij de laatste dagen ook een toename waarneemt van het aantal gevallen van buikgriep.

De Lourdesreis was georganiseerd door de stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten. De trein waarmee de Lourdesgangers reisden, telde nog circa vierhonderd passagiers. Onder hen is ook een onderzoek ingesteld.



De uiterst besmettelijke buikgriep heeft vier patienten van psychiatrische instelling ’t Hooghuys in Etten-Leur het leven gekost. Het gaat om oudere bewoners – van 73 tot boven de 90 jaar – van de instelling.


Ze zijn de afgelopen dagen bezweken nadat ze last kregen van misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, spierpijn en koorts. Een man van rond de zestig ligt nog op de afdeling intensive care van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal. Hij is aan de beterende hand. Inmiddels staat vast dat 54 bewoners van de instelling de ziekte onder de leden hebben of hebben gehad. Gisteren werden nog twee ‘nieuwe’ gevallen vastgesteld. “Maar de toename van het aantal zieken lijkt op dit moment af te zwakken”, zegt Kees van Aart, manager van de afdeling langdurige zorg.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de gemeente Etten-Leur zijn op de hoogte gesteld. ’t Hooghuys heeft het personeel ingelicht en de toegang tot de afdelingen beperkt. De bezoeken van relaties van buiten de instelling, zoals de kapper en de logopedist, zijn stopgezet. Voor de medewerkers is er een coördinatiepunt ingesteld waar informatie kan worden ingewonnen. Mensen die klachten hebben die zouden kunnen samenhangen met het virus, wordt aangeraden direct contact met de huisarts op te nemen.


Symptomen Norovirus besmetting:

Vaak plotseling begin van misselijkheid, braken (ook wel projectielbraken genoemd vanwege de soms optredende heftigheid), hoofdpijn, buikpijn, diarree, maagkrampen, spierpijn, malaise en milde koorts zijn de meest voorkomende klinische symptomen. Er is geen bloed of slijmbijmenging in de ontlasting (feces).

De infectie duurt gemiddeld twee dagen bij personen met een goede gezondheid, maar soms aanzienlijk langer bij ouderen.

Verband duur infecties en de leeftijd:

  • 1. Zes dagen met vooral diaree voor 0-jarigen
  • 2. Vier a vijf dagen voor jonge kinderen
  • 3. Twee dagen met vooral braken voor (jong)volwassenen


Verdenking van Norobesmetting:

  • Projectielbraken in meer dan 50 % van de gevallen
  • Een ziekteduur van 12 tot 60 uur
  • Een incubatietijd van 15-48 uur


Behandeling Norobesmetting

Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze buikgriep. Mensen die klachten hebben die zouden kunnen samenhangen met het virus, wordt aangeraden direct contact met de huisarts op te nemen.

De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na 1 tot 4 dagen. Het is belangrijk dat de zieke voldoende vocht, suikers en zouten binnen krijgt om uitdroging te voorkomen (wegens de diarree). Als de zieke het kan verdragen kunnen kleine hoeveelheden licht voedsel worden gegeten. Alcohol en koolzuurhoudende dranken moeten vermeden worden. Bij twijfel aangaande het herstel dient de huisarts te worden geraadpleegd.


Niet naar werk of school gaan bij besmetting!

Zieke personen, en zeker diegenen die betrokken zijn bij verpleging in het ziekenhuis of verpleeghuis of andere patientenzorg en bij voedselbereiding, worden dringend aangeraden om niet naar hun werk te gaan zolang de klachten van Noro voortduren.


Maatregelen ter voorkoming Norovirus besmetting

Zeker mensen die voedsel bereiden, zoals het smeren van een boterham voor anderen, kunnen heel gemakkelijk het Noro-virus doorgeven aan een ander.

  • Laat de zieke tot drie dagen nadat men klachtenvrij is GEEN voedsel bereiden voor anderen.
  • Was de handen zeer goed na toiletgebruik, voor de bereiding van voedsel, voor het eten en zeker na het opruimen van diaree en braaksel
  • Gebruik liever papieren handdoeken na het handen wassen. Anders moet men de handdoeken dagelijks verschonen.
  • Zieken dienen een apart toilet te gebruiken tot 3 dagen na het verdwijnen van de klachten.
  • Maak dagelijks het toilet schoon met een bleekwateroplossing (liefst 40 delen water op 1 deel bleekwater). Maak vervolgens het toilet schoon van de schone kant naar de vieze kant.
  • Maak ook de deurknop, de kraanknop, de spoelknop v/h toilet en de lichtschakelaar schoon.
  • Vuile was dient apart te worden gewassen in de wasmachine op een zo hoog mogelijke temperatuur. Kookwas 90 graden of 2 maal op 60 graden. Bij die laatste was dient na het drogen van het wasgoed/beddengoed gestreken te worden op een zo hoog mogelijke temperatuur.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen