Meester Kackadorisprijs 2008 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is voor NCRV’s Uitgedokterd

Array

De NCRV heeft dit jaar de Kwakzalverprijs gewonnen voor haar serie Uitgedokterd?!. Dat heeft de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) zaterdag bekendgemaakt tijdens haar jaarvergadering.

De omroepvereniging krijgt de prijs omdat in de uitzending kwakzalvende artsen gratis reclamezendtijd kregen. De VtdK zegt hierover: “De NCRV heeft een uiterst kwalijke reputatie op het gebied van bevordering van de kwakzalverij. Notoire alternatieven als Rama Polderman (acupunctuur), Van der Upwich (natuurgeneeskunde), Van der Bijl (manuele geneeskunde), Mellie Uyldert (kruidenvrouwtje) en Vrijlandt (homeopathie) kregen gratis zendtijd. In 1989 en 1990 figureerde Klazien uit Zalk in het programma Passage met haar wartaal over gezond eten en gezonde kruiden. In 1991 en 1992 betaalden homeopathische firma’s het NCRV-programma ‘Natuurlijk genezen’ vrijwel volledig en voor deze sluikreclame werd de omroep – nadat onze Vereniging dit aanhangig had gemaakt – in 1991 beboet door het Commissariaat voor de Media. Bovendien vindt de VtdK dat er van de alternatieve behandelingen voor bijvoorbeeld migraine, darmklachten of diabetes geen enkel bewijs is geleverd dat ze ook werkten. Ook was er nauwelijks aandacht voor de risico’s van de alternatieve behandelingen.

,,Met de serie toonde de NCRV een programma, waarin op grote schaal valse voorlichting en volksverlakkerij werd gepresenteerd en waarbij tegengeluid vrijwel volledig werd genegeerd”, zegt de VtdK.
De belangenvereniging heeft de NCRV voor de uitzendingen al laten weten dat kijkers ernstig misleid zouden worden. Ook de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst waarschuwde de omroep. De NCRV sloeg echter de waarschuwingen in de wind, zegt de VtdK. De VtdK heeft over Uitgedokterd?! een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek. Die uitspraak hierover is nog niet bekend.


Hierbij nogmaals de nominatie van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK)

“De NCRV heeft een uiterst kwalijke reputatie op het gebied van bevordering van de kwakzalverij. Notoire alternatieven als Rama Polderman (acupunctuur), Van der Upwich (natuurgeneeskunde), Van der Bijl (manuele geneeskunde), Mellie Uyldert (kruidenvrouwtje) en Vrijlandt (homeopathie) kregen gratis zendtijd. In 1989 en 1990 figureerde Klazien uit Zalk in het programma Passage met haar wartaal over gezond eten en gezonde kruiden. In 1991 en 1992 betaalden homeopathische firma’s het NCRV-programma ‘Natuurlijk genezen’ vrijwel volledig en voor deze sluikreclame werd de omroep – nadat onze Vereniging dit aanhangig had gemaakt – in 1991 beboet door het Commissariaat voor de Media.
Geheel in overeenstemming met deze NCRV traditie werden in het voorjaar van 2008 onder de titel Uitgedokterd?! niet minder dan zeven uitzendingen gewijd aan alternatieve behandelwijzen. In de eerste zes werden voorbeelden getoond behandelingen van patienten door alternatieve behandelaars, de zevende uitzending behelsde een discussieprogramma. Van de aandoeningen waar in het programma sprake van was, (migraine, darmklachten, diabetes, chronische lage rugpijn, etc) geen splinter van een bewijs voor de werkzaamheid van de getoonde alternatieve behandelingen. Over de risico’s van de alternatieve behandelingen werd nauwelijks gerept. Kwalijk is vooral dat in Uitgedokterd?! geen onafhankelijke deskundigen i.c. medisch specialisten aan het woord kwamen die hun mening konden geven over de getoonde behandelingen. Te vrezen valt dat veel kijkers met vergelijkbare klachten als in het tv-programma, (eczeem, nekpijn en gewrichtsslijtage, suikerziekte, migraine, lage rugpijn etc) op het verkeerde been worden gezet en een heilloos avontuur zullen ingaan in de hoop op genezing.
De NCRV heeft met de serie Uitgedokterd?! maar ook met vergelijkbare programma’s in het verleden, op ongeevenaarde wijze de kwakzalverij bevorderd. De Vereniging heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen de NCRV wegens ernstige misleiding van het publiek met haar programma Uitgedokterd?!
Deze motivatie klinkt als de grote favoriet!


In de zesdelige serie Uitgedokterd?! volgde presentatrice Ghislaine Plag patienten die zijn uitbehandeld in het reguliere medische circuit.

We volgden patienten die buiten de gangbare paden van de geneeskunde op zoek gingen naar alternatieve of experimentele geneeswijzen, die hoop op genezing of verbetering kunnen bieden.

De zesdelige serie Uitgedokterd?! vormde de opmaat naar een 55-minuten durend tv-debat op woensdagavond 4 juni. Voor- en tegenstanders van niet-reguliere geneeskunde, beleidsmakers, politici en artsen gingen met elkaar in discussie. Hoe gevaarlijk is de alternatieve geneeskunde nu eigenlijk? Zijn die behandelingen effectief of niet? ‘Baat het niet, dan schaadt het ook niet,’ is een veel gehoorde uitdrukking als het gaat om alternatieve geneeskunde. Maar is dat eigenlijk wel zo? Gaan de huisarts en de alternatieve therapeut ooit nog eens samenwerken? Zijn excessen, zoals bij Sylvia Millecam, te voorkomen?

Tijdens het debat werden resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar de mening van Nederlanders over alternatieve geneeskunde. Ook waren patienten aanwezig, sommigen met hun regulieren arts, die in Uitgedokterd?! alternatieve behandelingen ondergingen.

Keuzewijzer

Stichting Iocob is betrokken bij dit programma. Op hun site staat een keuzewijzer. Met deze keuzewijzer kunt u zelf bepalen welke niet-reguliere behandeling bij u zou kunnen passen.
Keuzewijzer (html)
Keuzewijzer (pdf)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen