AMC: depressieVerhogen dosis SSRI zinloos bij depressie

Array

Als een antidepressivum niet aanslaat, heeft het geen zin om de dosis te verhogen. Veel artsen kiezen echter wel voor deze benadering als een middel na zes weken nog geen effect heeft. Het achterwege laten van deze verhoging kan de Nederlandse gezondheidszorg tot wel 25 miljoen euro per jaar besparen, stelt Eric Ruhé, psychiater bij de afdeling Stemmingsstoornissen van het AMC. Op 5 november promoveert hij op een onderzoek waaruit blijkt dat depressie niet beter behandeld wordt na een dosisverhoging van de veelgebruikte SSRI’s. Bovendien laten hersenscans zien dat de aanwezigheid van het medicijn in de hersenen niet is toegenomen.

Voor zijn onderzoek onderzocht de psychiater depressieve patienten die onvoldoende waren opgeknapt nadat ze zes weken lang het antidepressivum paroxetine hadden geslikt. Een deel van de patienten kreeg een hogere dosis van het medicijn voorgeschreven, een ander deel verkeerde alleen in de veronderstelling dat de dosis verhoogd was (en kreeg een placeboverhoging). Paroxetine is een SSRI, een selective serotonin reuptake inhibitor. Deze klasse van geneesmiddelen verhoogt de aanwezigheid van de neurotransmitter serotonine in de hersenen. Dit doen zij door te binden aan receptoren op hersencellen die vrijgekomen serotonine weer opnemen. Op de MRI- en SPECT-scans die Ruhé maakte, is te zien dat er geen extra receptoren geblokkeerd worden door paroxetine, ondanks de dosisverhoging. Het is voor het eerst dat dit op deze manier zichtbaar is gemaakt. Ook was er geen verschil in afname van de depressieve klachten tussen de patienten met een echte dosisverhoging of een nep-verhoging.


Zijn bevindingen zijn volgens de onderzoeker reden om de richtlijn voor SSRI-gebruik die psychiaters hanteren aan te scherpen. Daarin staat nu dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor een dosisverhoging. Beter zou zijn om hogere doses SSRI’s zelfs af te raden. ‘Dosisverhoging leidt tot sterkere bijwerkingen. Daarnaast is er de aanslag op de kosten van de gezondheidszorg’, aldus Ruhé in het novembernummer van AMC Magazine, dat a.s. dinsdag verschijnt.


Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen