Ginkgo-extract effectief na beroerte

Array

Hersenschade door een beroerte kan deels worden voorkomen en verminderd met ginkgo-extract. Dat zegt Neurowetenschapper Sylvain Doré van de Johns Hopkins Universiteit. Hij bestudeerde hoe Ginko op de hersenen werkt.John Hopkins University (VS). Ginkgo is een vooral in Japan voor komende boomsoort. Blijkbaar beschermt ginkgo tegen de schadelijke werking van vrije radicalen in het lichaam. Deze vrije radicalen vallen lichaamscellen aan en proberen die te vernietigen. Een en ander blijkt uit proeven met genetisch gemanipuleerde muizen. Uit een test met muizen bleek dat ginkgo de schade aan de hersenen na een beroerte met de helft beperkt, maar alleen bij muizen met het beschermende enzym. Als dat niet aanwezig was, werkte ginkgo ook niet. Doré concludeert dat ginkgo zijn beschermende werking in het brein uitoefent door de aanmaak van het natuurlijke enzym te versterken. Zijn collega Garret Yount uit Californie denkt dat deze studie de deur opent voor het gebruik van ginkgo om de schade van beroertes te beperken.

Muizen die ginkgo-extract kregen hadden ruim vijftig procent minder neurologische schade na een beroerte en 48 procent minder schade in kleinere gebieden van de hersenen. Doré kwam tot die conclusie door twee tests. In de eerste mat hij de invloed van ginkgo op een kweek van hersencellen die aan agressieve chemicalien werd blootgesteld. Daaruit bleek: hoe meer ginkgo, hoe beter de bescherming.

Extracten van de Ginkgo Bilobaboom, ook bekend als Chinese tempelboom of kortweg Ginkgo, staan in China al eeuwen lang op de lijst van geneeskrachtige kruiden tegen astma, bronchitis en hersenstoornissen. Maar tot nu toe ontbrak het aan hard bewijs en aan een verklaring voor de werking.

Voor de bescherming van de hersenen na een beroerte is daar nu verandering in gekomen.


Bij een beroerte door een plaatselijke verstopping in de hersenen, sterft een klein gedeelte van de hersenen snel af. Maar vrijkomende stoffen kunnen nog wekenlang schade aanrichten in het omringende weefsel. Die gevolgschade wordt beperkt door een enzym (heme oxygenase) dat schadelijke stoffen en vrije radicalen neutraliseert. Ginkgo beschermt de hersenen door de aanmaak van het beschermende enzym te stimuleren.

Wel kunnen interacties van ginkgo-extract met voorgeschreven medicatie en aspirine optreden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen