LUMC voert vijfhonderdste niertransplantatie van levende donor uit

Array

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft met succes de vijfhonderdste transplantatie met de nier van een levende donor uitgevoerd. Bij deze transplantatie kreeg een patient een nier van zijn echtgenote. In het LUMC zijn momenteel korte wachttijden voor deze operaties.

De korte wachttijd is vooral te danken aan de zogenaamde geïntegreerde `donatiepolikliniek’ en de geïntegreerde keuringspolikliniek voor de ontvangende patient. Hier spreekt de ontvanger op één dag alle bij de operatie betrokken specialisten. Wanneer zowel de donor als de ontvanger worden goedgekeurd kan de operatie binnen enkele weken worden uitgevoerd. Het LUMC heeft hiervoor de benodigde ruimte in operatieprogramma’s beschikbaar gemaakt.

Door deze goed georganiseerde zorgpaden kunnen nierpatienten in het LUMC in de helft van de gevallen ook pre-emptief getransplanteerd worden. Dit betekent dat transplantatie plaatsvindt zonder voorafgaande dialyse. Patienten die zonder dialyse een nier ontvangen kunnen een hogere leeftijd bereiken dan patienten die al een dialyseperiode achter de rug hebben.

Deze vijfhonderdste ontvanger van een donornier behoort tot de groep van patienten die geopereerd kon worden vlak vóórdat dialyse nodig werd.

Ook in 1966, toen in Leiden de eerste succesvolle niertransplantatie in Nederland werd uitgevoerd, ging het om een nier van een levende donor. Deze donor heeft een goede nierfunctie en is nu bijna 90 jaar. Door de voortschrijdende ontwikkelingen in nierdonatie programma’s, zoals indirecte of cross-over donatie, zijn er praktisch geen immunologische barrières meer voor donatie bij leven. In het LUMC vinden jaarlijks ongeveer 140 niertransplantaties plaats, waarvan tachtig dankzij donatie bij leven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen