Nieuwe behandeling Cystic Fibrosis

Array

Een aantal patienten met taaislijmziekte (Cystic Fibrosis) reageert allergisch op schimmels, met als gevolg ernstige benauwdheid en hoesten bovenop de ademhalingsproblemen die zij al hebben. Het CF-Centrum Utrecht, onderdeel van het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht, gaat deze groep patienten behandelen met de antistof omalizumab. Het centrum voerde al een experimentele behandeling met deze antistof uit bij een patient met taaislijmziekte. De longfunctie verbeterde sterk en behandeling met prednison werd overbodig. Door deze veelbelovende resultaten start er nu een internationale studie waar patienten uit diverse Europese landen aan deelnemen.
Meest voorkomende erfelijke ziekte
Taaislijmziekte of Cystic Fibrosis is de meest voorkomende erfelijke ziekte in Nederland. Er is sprake van een afwijking in de genen. Hierdoor wordt in verschillende organen van het lichaam slijm afgescheiden dat dik en taai is. Dit hoopt zich op en geeft ernstige problemen in de luchtwegen en spijsverteringsorganen. Genezing van CF is nog niet mogelijk. Naar schatting hebben ongeveer 1200 mensen in Nederland CF. Per jaar worden ongeveer 40 kinderen met CF geboren.

Levensprognose verbetert

De gemiddelde levensverwachting van CF-patienten is de afgelopen jaren sterk verbeterd door nieuwe inzichten in de behandeling. Tien jaar geleden werden kinderen met taaislijmziekte gemiddeld 18 jaar oud, nu ruim 40 jaar. Voor baby’s die op dit moment met CF worden geboren, neemt de gemiddelde levensverwachting nog steeds toe.

Symposium 10 jaar CF-zorg

Het CF-Centrum Utrecht, het grootste centrum op dit gebied in Nederland, heeft het onderzoeksprogramma sterk uitgebeid waardoor patienten profiteren van de inbreng vanuit de moleculaire biologie, de eiwitchemie, de microbiologie en de inspanningsfysiologie. De kennis op dit gebied en de ontwikkelingen in 10 jaar CF-zorg worden gedeeld op een symposium van het CF-Centrum Utrecht op vrijdag 31 oktober.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen