Innovatie in de zorg

Array

De langdurende zorg in Nederland staat de komende decennia voor de uitdaging voldoende goede zorg te blijven leveren, terwijl het aantal zorgvragers toeneemt en het aantal zorgverleners niet stijgt. Als er niets verandert, is er binnenkort al te weinig personeel om te voldoen aan de stijgende zorgvraag. Vraag en aanbod van zorg moeten echter in evenwicht blijven! Om deze duurzame zorg voor elkaar te krijgen, zijn innovaties in de zorgverlening hard nodig. Het is mogelijk om, door slimmer te werken, winst te boeken in productiviteit, zónder concessies te doen aan de kwaliteit van de zorg of de aantrekkelijkheid van het werk.

Kosten Baten Analyse

De door TNO Kwaliteit van Leven ontwikkelde Kosten Baten Analyse is een vrij toegankelijke webapplicatie die de kosten en baten van (toekomstige) innovaties overzichtelijk in beeld brengt. De tool geeft managers in zorginstellingen cijfers en argumenten om via innovaties de kwaliteit en efficientie van de zorg te verbeteren. Zorgmanagers kunnen met de Kosten Baten Analyse de kosten en baten analyseren van een innovatie die de uitvoering van een werkproces moet verbeteren.


Meetinstrument arbeidsinnovatie

Met het ‘meetinstrument arbeidsinnovatie’ zoeken zorgorganisaties uit welke winst in arbeidstijd en zorgkwaliteit zij kunnen verwachten als zij willen innoveren. Vooral zorgorganisaties voor langdurende zorg kunnen veel baat hebben bij dit instrument. Juist hier neemt het aantal zorgvragers de komende decennia toe, terwijl het aantal zorgverleners niet stijgt. Innovaties zijn dan ook hard nodig om de duurzame zorg te blijven garanderen.


Twee programmalijnen

In het Convenant AWBZ hebben de brancheorganisaties ActiZ, BTN, GGZ Nederland en de VGN samen met het ministerie van VWS afspraken gemaakt voor het bevorderen van innovaties in de langdurende zorg. Het programma ‘Innovatie in de care’ komt hieruit voort en heeft twee programmalijnen. Eén onderdeel is onderbracht bij ZonMw en het andere deel van het innovatieprogramma wordt ingezet voor transitie-experimenten.

  • In het Transitieprogramma in de langdurende zorg werken de brancheorganisaties in de langdurende zorg samen met het ministerie van VWS. Onder het motto “al doende leren” startten in 2007 ongeveer tien projecten in een experimentele omgeving. Voor deze transitie-experimenten zijn vier thema’s geselecteerd:
    – Preventie en herdefiniering van de zorgvraag
    – Ontwikkeling sociale en maatschappelijke steunsystemen
    – Zorg op afstand
    – Efficiente bedrijfsvoering


Meer informatie


Bron: Zorg voor beter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Innovatie in de zorg"

  1. ICMCC Newspage » Blog Archive » Innovatie in de zorg

    […] concessies te doen aan de kwaliteit van de zorg of de aantrekkelijkheid van het werk.” Article (Dutch) Janine Budding, Medicalfacts.nl, 30 October […]

Comments are closed.

Recente artikelen