Vernieuwde kraakbeenbehandeling in het Gemini ziekenhuis in trek

Array

Er is veel belangstelling voor de vernieuwde kraakbeenbehandeling in het Gemini ziekenhuis. Om die reden is er vanaf 3 november een rechtstreeks telefoonnummer beschikbaar voor mensen die in aanmerking komen voor een kraakbeenbehandeling. Overigens komt niet iedereen in aanmerking voor de vernieuwde methode. Maar welke patienten hebben baat bij deze methode?

  • Vooralsnog alleen kraakbeenschade in de knie. Om precies te zijn: aan het uiteinde van het bovenbeen en/of de knieschijf en het glijvlak van de knieschijf.
  • Als eveneens het oppervlak van het onderbeen is beschadigd, dan is de slijtage al te ver gevorderd.
  • De kans van slagen is groter naarmate de patient jonger is. De grens die ze nu aanhouden is 60 jaar.
  • Het totale oppervlak van de schade(s) mag niet groter zijn dan 15 cm2.
  • De artrose of slijtage mag niet te ver gevorderd zijn.
  • De belangrijkste beperkende factor evenwel, is nu nog het gebrek aan capaciteit. Dit houdt dat wij een beperkt aantal behandelingen per maand kunnen uitvoeren (15 behandelingen).

    Aanvullende informatie voor patienten

    Wordt de ingreep vergoed door mijn ziektekostenverzekeraar?

    РDaarover zijn wij in onderhandeling, vooralsnog alleen met Univ̩. Wij verwachten hier op korte termijn uit te zijn met deze verzekeraar.

     

    Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

    – Uw huisarts of behandelend orthopaedisch chirurg moet op de hoogte zijn van uw verzoek bij ons ziekenhuis om een tweede opinie. Uw huisarts of behandelend orthopaedisch chirurg dient u te verwijzen.

    – Bij voorkeur moet er recent een kijkoperatie hebben plaatsgevonden in uw eigen ziekenhuis.

    – Er dient in ieder geval een uitslag van de kijkoperatie beschikbaar te zijn en liefst ook beeldmateriaal, zoals een foto, video of DVD.

     

    5. Hoe ziet de behandeling eruit?

    – Door middel van een kijkoperatie wordt een stukje kraakbeen uit een niet belast deel van de knie gehaald. Dit gebeurt in dagbehandeling.

    – Zes weken later worden de gekweekte cellen geïmplanteerd. Hiervoor wordt u twee nachten in het ziekenhuis opgenomen.

     

    6. Hoe ziet de revalidatie eruit?

    – Direct na de operatie krijgt u een afneembare brace om de knie aangelegd. De buigingshoek is verstelbaar. De brace beschermt de knie gedurende 6 weken.

    – Tijdens deze 6 weken moet de knie 6 tot 8 uur per dag op een elektrisch aangedreven slede geoefend worden. Deze slede wordt door bemiddeling van het ziekenhuis bij u thuis bezorgd. De meeste verzekeraars vergoeden dit.

    – Afhankelijk van de locatie van de behandelde plek zal de belasting worden aangepast. Deze wordt vanaf 2 weken gradueel opgevoerd.

    – Vanaf de operatie wordt er gedurende 3 maanden 1 keer per week onder leiding van de fysiotherapeut gerevalideerd.

     

    7. Hoe lang is de wachttijd?

    – Op dit moment is de capaciteit van het kraakbeenlaboratorium nog beperkt en de vraag is groot. In de toekomst zal deze capaciteit zeker worden uitgebreid en zal op termijn de behandeling ook plaats gaan vinden in een ziekenhuis dichter bij u in de buurt. Op dit moment is het niet goed mogelijk aan te geven hoe lang de wachtlijst zal zijn.


     

     

    Wanneer u na van deze informatie wil over de behandeling, kunt u vanaf maandag 3 november contact met het Gemini Ziekenhuis via het volgende telefoonnummer: 0223 – 69 67 00. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur.


Recente artikelen