Norovirus treft zorginstellingen Noord Holland

Array

Twee zorginstellingen in Noord-Holland zijn getroffen door een uitbraak van het norovirus. Beide instellingen maken deel uit van zorgorganisatie Omring, zegt een woordvoerder van Omring.

Bij woonzorgcentrum Rigtershof in Grootebroek zijn tien bewoners en vier medewerkers besmet met het virus dat buikgriep veroorzaakt. In verpleeghuis Nicolaas in het nabijgelegen Lutjebroek zijn twaalf mensen ziek. Onderzoek bevestigde vrijdagmiddag dat het ook daar om het norovirus gaat. Een maand geleden werd het Nicolaas Verpleeghuis ook al getroffen door het virus. Een verband tussen de besmettingen in de beide instellingen kan niet worden uitgesloten, zegt de woordvoerder. Er zijn clienten die in beide instellingen komen. Rigtershof en Nicolaas liggen niet ver van elkaar.

De besmette mensen zijn er volgens een woordvoerder verschillend aan toe. De ziekte kan gevaarlijk zijn voor mensen met een lage weerstand, maar volgens de zegsvrouw verkeert niemand in levensgevaar.

Er zijn maatregelen genomen om verdere besmettingen te voorkomen. Zo dragen medewerkers nu handschoenen en mondkapjes, zijn restaurants gesloten, moeten bewoners zo veel mogelijk in hun woningen blijven en wordt visite beperkt. Ook wordt er grondiger schoongemaakt. De bron van de besmetting is niet duidelijk. Ook is het nog niet bekend of er een verband is tussen de uitbraken.

Het norovirus is zeer besmettelijk. Veel voorkomende klachten van buikgriep zijn diarree en braken. Risicogroepen kunnen door diarree en braken met uitdroging te maken krijgen en daardoor overlijden. Het virus gaat vaak binnen vier dagen over. Half oktober werd bekend dat vier bewoners van psychiatrische inrichting ’t Hooghuys in Etten-Leur zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen