Minder autonomie door samenwerking specialisten

Array

Medisch specialisten moeten door de toenemende complexiteit van de zorgvraag steeds vaker intensief samenwerken in multidisciplinaire teams. Promovenda Renee Stoffels toont aan dat deze samenwerking bij specialisten leidt tot het idee dat hun klinische autonomie afneemt en dat ze meer verantwoording moeten afleggen over beslissingen. Met name de snijdende specialisten lijden hieronder.


Stoffels, die haar promotieonderzoek bij het Wenckebachinstituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen uitvoerde, onderzocht drie aspecten van de multidisciplinaire samenwerking. In de eerste plaats bekeek ze of er een relatie is tussen de complexiteit van de zorgvraag en het samenwerkingsgedrag. Daarnaast onderzocht ze of er gevolgen zijn voor de professionele autonomie van de medisch specialisten en keek ze hoe patienten en artsen zélf de kwaliteit beoordelen van de zorg die is verleend door een multidisciplinair team.

Klinische autonomie
Stoffels toont aan dat de complexiteit van de zorgvraag een zekere voorspellende waarde heeft voor het samenwerkingsgedrag van medisch specialisten tijdens multidisciplinaire patientenbesprekingen en de evaluatie van die besprekingen. Daarnaast blijkt de samenwerking te leiden tot een afname van de klinische autonomie, en tot een toename van het afleggen van verantwoording aan collega’s van de andere specialismen. Vooral de snijdende specialisten ervaren deze effecten.


Beoordeling kwaliteit
De ondersteunende specialisten ervaren juist een toename van hun autonomie als gevolg van de samenwerking. Patienten beoordelen de kwaliteit van zorg over het algemeen als positief. Wanneer deze beoordeling vergeleken wordt met die van de specialisten, dan valt op dat artsen hun prestaties op het gebied van coördinatie in het team en consensus in het team beter beoordelen dan hun patienten..

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen