Insecten effectief tegen hypertensie

Array

Het eten van insecten helpt tegen hoge bloeddruk, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent maandag. De insecten bevatten een eiwit met hetzelfde effect als medicijnen tegen hoge bloeddruk, maar dan zonder de bijwerkingen. Dat blijkt uit het sonderzoek van Lieselot Vercruysse van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen . In het project werd insecteneiwit als bron van bioactieve peptiden onderzocht. Dr. Vercruysse kwam daarbij tot de conclusie dat insecteiwit gebruikt kan worden als bron van bioactieve peptiden die antihypertensieve activiteit vertonen. “Meer dan 250 miljoen mensen in de Westerse landen lijden aan een hoge bloeddruk”, aldus dr. Benedikt Sas van Food2Know. “Dit is bijna 1 op 3, en het verontrustende is dat het in volgende jaren nog verder zal toenemen”.


Food2Know van de Universiteit Gent groepeert onderzoekers van meer dan 35 laboratoria die verspreid zijn over 5 verschillende faculteiten, de Hogeschool Gent en het ILVO(Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek). Dit samenwerkingsverbond verricht onderzoek over de volledige gezondheidsketen: van veevoeding over voeding tot de algemene gezondheid van mens en dier.


Het oppeuzelen van insecten is traditie in Azie, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. De kevers, mieren en termieten zijn zeer voedzaam en een goede bron van eiwitten, energie en vitaminen. Een sprinkhaan of rups staat echter zelden op het menu in westerse landen, waar bijna een op de drie mensen lijdt aan een hoge bloeddruk.

De insecten kunnen hier zelfs een goed alternatief zijn voor vlees, vindt onderzoekster Lieselot Vercruysse van de Gentse faculteit bio-ingenieurswetenschappen. ,,Insecten zijn milieu-efficienter dan vlees: er is minder water en voer nodig om ze te kweken.”

 

Door de schaarste op de vleesmarkt is de interesse in insecteneiwit als vleesvervanger sterk gestegen. Bovendien zijn insecten milieu efficienter dan vlees: er is minder water en voeder nodig om ze te kweken.  Het eten van insecten willen wij eenvoudiger maken door u wat recepten te vestrekken.

 

Bron: WUR & ANP

 


Recente artikelen