Nieuwe studie naar verschillen in hersenfuncties bij verslaafden

Array

Over het ontstaan van alcohol- en gokverslaving is nog maar weinig bekend. Een nieuwe studie van het AMC probeert te achterhalen welke processen een rol spelen in het verkrijgen van een verslaving. Waarom raken sommige mensen niet of maar kort en anderen langdurig verslaafd? En waarom ondervinden sommigen meer problemen dan anderen? Op termijn hopen de AMC-onderzoekers voorspellers in verslavingsgedrag vast te stellen en daarmee verschillende (terugval-preventie) therapieen te ontwikkelen.

De afdeling Psychiatrie van het AMC doet sinds 2000 onderzoek naar alcohol – en gokverslaving. Recent onderzoek onder mensen met en zonder een gokverslaving toont aan dat de verslaafde groep zijn gedrag minder laat leiden door de uitkomsten van het gokken. Dit zou kunnen verklaren waarom deze groep doorgaat met gokken, ongeacht of ze winnen of verliezen. Deze verminderde gevoeligheid werd gevonden in verminderde hersenactiviteit in het voorste deel van de hersenen (frontaal kwab). Een andere recente AMC-studie naar terugvalgedrag onder ex-gokverslaafden laat zien dat impulsief gedrag een voorspellende factor is op de kans of iemand terugvalt of niet.


Om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van verslavings- en terugvalgedrag wil het AMC de hersenactiviteit onderzoeken bij verschillende groepen alcohol- en gokverslaafden. De nieuwe studie van het AMC richt zich op twee groepen mensen die veel alcohol drinken (alcoholverslaafden en veelgebruikers) en twee groepen die veel gokken (gokverslaafden en probleemgokkers). Zowel bij de alcohol- als bij de gokverslaafden wordt een groep ernstig verslaafden die klinische hulp heeft gezocht vergeleken met groepen die geen beroep op hulp hebben gedaan.

Tijdens het onderzoek wordt gebruik gemaakt van functionele MRI en neurocognitieve taken. In de scanner bestudeert men de hersenactiviteit van deelnemers tijdens het uitvoeren van bepaalde computertaken. Ook buiten de scanner moeten de deelnemers tests uitvoeren en vragenlijsten invullen om hun gedrag in kaart te brengen. Tevens zal tweemaal telefonisch een interview worden afgenomen.

Het AMC zoekt nog mensen die mee willen werken aan het onderzoek. Het gaat met name om mannen die veel drinken (regelmatig vier of meer glazen per dag) of juist veel gokken (meer dan een keer per week), maar weinig problemen ervaren met hun gedrag.

De nieuwe studie naar verschillen in hersenfuncties tussen mensen met verschillende niveaus van verslavingsproblematiek wordt uitgevoerd door promovenda Ruth van Holst en staat onder leiding van neuropsycholoog dr. Anneke Goudriaan, beiden werkzaam bij de afdeling Psychiatrie van het AMC.

Zie voor meer informatie en aanmelding: www.verslaving-onderzoek.nl. Ook kunt u mailen met Ruth van Holst, [email protected] of tijdens kantooruren bellen naar: 020 8913766 of 06 17418464

Recente artikelen