Personeelsleden van de IJsselmeerziekenhuizen hebben de hulp ingeroepen van ‘Ons Ziekenhuis’ & Aysel Erbudak

Array

De kans op redding van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord lijkt mogelijk een stapje dichterbij. De organisatie ‘Ons Ziekenhuis’ heeft zojuist bekend gemaakt bereid te zijn de twee wankelende ziekenhuizen volledig over te nemen. Personeelsleden van de IJsselmeerziekenhuizen hadden de hulp ingeroepen van Aysel Erbudak, de bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis. Zij willen samen met haar een plan ontwikkelen voor het ziekenhuis. Tegelijkertijd doet ook een externe commissie, onder leiding van Leon Lodewick van het ministerie van VWS, onderzoek naar de toekomst van het ziekenhuis.


Ons Ziekenhuis zegt een bedrijf te zijn waarin medische professionals en managers samenwerken aan ziekenhuiszorg. De onderneming stelt in een verklaring een consortium te hebben gevormd met de investeringsmaatschappij Orange-Cure en klaar te staan de twee polderziekenhuizen overeind te houden.

,,Wij menen dat er in de regio Lelystad-Emmeloord bestaansrecht is voor twee afzonderlijke ziekenhuizen. Mits deze op een daadkrachtige en ondernemende wijze worden aangestuurd”, zegt de heer A. Jonkman van Ons Ziekenhuis. ,,Wij delen hierin de mening van burgers, patienten, personeel, medici en mevrouw Erbudak.”

Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis, die dat ziekenhuis twee jaar geleden kocht, verscheen begin deze week plotseling op het toneel om de in nood verkerende polderziekenhuizen met raad en daad bij te staan. Zulks op het verzoek van de medische staf, de clientenraad en de ondernemingsraad van de IJsselmeerziekenhuizen. Erbudak zegt vooralsnog geen intenties te hebben de ziekenhuizen over te nemen, maar met haar ervaring en expertise ,,rust in de tent te willen brengen” en de ophanden zijnde opheffing of afslanking af te wenden.

Erbudaks onverwachte aanwezigheid tijdens een vergadering met honderden personeelsleden, afgelopen dinsdag, heeft inmiddels ook tot verzet geleid. Niet zozeer onder medewerkers van de IJselmeerziekenhuizen, maar bij de FNV-Flevoland en de verpleegkundigenorganisatie NU’91. Die zegt Erbudak als ,,een bedreiging” zien, aldus André Achterberg van de verpleegkundigenbond. De SP-fractie in de Tweede Kamer sprak zich gisteren tegen privatisering van ziekenhuizen uit.

Er zijn overigens meer geïnteresseerden die de twee ziekenhuizen willen overnemen. Maar pas nadat zij failliet zijn gegaan.


De ondernemingsraad, de clientenraad en een meerderheid van de medische staf willen een eigen plan maken voor het ziekenhuis. Een van de mogelijkheden is het privatiseren van het ziekenhuis, zoals eerder bij de Amsterdamse Slotervaartziekenhuizen is gebeurd. Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van de Slotervaartziekenhuizen heeft al toegezegd te willen helpen.

Het ziekenhuis heeft met diverse partijen afgesproken dat het (interim-) bestuur van het ziekenhuis vooral nadenkt over de noodzaak voor een tweedelijnsvoorziening in de regio en de wijze waarop dit kwalitatief en doelmatig te organiseren is. De commissie-Lodewick kijkt vooral hoe dit, vanuit het eigen ziekenhuis of met andere partijen, te bereiken is. Geïnteresseerden kunnen hun plannen indienen bij de commissie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen