Afgeslankt IJsselmeerziekenhuizen zoekt naar investeerder Lelystad

Array

De fusie begin jaren negentig van de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord tot de IJsselmeerziekenhuizen moet ongedaan worden gemaakt. Dat adviseert Leon Lodewick in opdracht van alle betrokken partijen bij de ziekenhuizen. De zorg in de ziekenhuizen is nu onder de maat. De operatiekamers werden vorige maand op last van de inspectie gesloten omdat de lucht niet steriel was. De ziekenhuizen lijden miljoenen verlies.


Reddingsplan IJsselmeerziekenhuizen

De IJsselmeerziekenhuizen kunnen een doorstart maken met een basisziekenhuis in Lelystad en oliklinieken in Urk, Emmeloord en Dronten. Het huidige gebouw in Emmeloord kan dan worden gesloten. Dat zegt onderzoeker Lodewick, die namens de Inspectie voor de Gezondheid, de overheid en de belangrijkste verzekeraar de situatie heeft bekeken.

De zorg in de IJsselmeerziekenhuizen is is nu onder de maat. De operatiekamers werden vorige maand op last van de inspectie gesloten, omdat de lucht niet steriel was. De ziekenhuizen hebben de laatste tijd miljoenen euro’s verlies geleden.


Investeerders kunnen zich komende twee weken melden om de ziekenhuizen over te nemen. Het Antoniusziekenhuis uit Sneek heeft in zijn dependance de zorg in Emmeloord al grotendeels overgenomen. De Lelystadse vestiging van de IJsselmeerziekenhuizen kan dan overgenomen worden door een investeerder of door een ander ziekenhuis of zorgbedrijf. In Emmeloord kan het Antoniusziekenhuis uit Sneek dan de ziekenhuiszorg overnemen. Zorgverzekeraar Achmea, de dominante verzekeraar in Flevoland hecht vooral aan het openblijven van de locatie Lelystad. De verzekeraar vindt dat anders de reistijden voor patienten – naar Almere en Harderwijk – te groot worden. In Emmeloord ligt dat anders, zegt een woordvoerder van Achmea. “Daar heeft het Antonius zijn dependance”.


Bij de heer Lodewick kunnen verschillende partijen plannen indienen. Uit dit proces komt de meest logische en/of kansrijke oplossing naar voren voor een duurzame oplossing voor de ziekenhuiszorg in deze regio. Besluitvorming over de verschillende opties gaat plaatsvinden als de plannen bij de commissie zijn ingediend. Alle geïnteresseerde partijen kunnen een concreet en onderbouwd voorstel tot de commissie Lodewick wenden. De heer Lodewick heeft bevestigd alle voorstellen te bekijken en objectief te beoordelen. Niet alleen verantwoorde zorg maar ook werkgelegenheid is van belang. Het is niet duidelijk of er ook andere ziekenhuizen of bijvoorbeeld thuiszorgconcerns zijn die het ziekenhuis zouden willen overnemen. Er hebben zich al investeerders gemeld een daarvan is Orange Cure. Maar Ook mevrouw Aysel Erbudak van het het Slotervaartziekenhuis. Erbudak is benaderd door de ondernemingsraad met het verzoek het ziekenhuis uit het slop te trekken, maar de samenwerking loopt niet soepel.


Of de locatie Emmeloord van de IJsselmeerziekenhuizen open blijft of gaat sluiten als de nieuwbouw van het Antoniusziekenhuis klaar is, is nog onduidelijk. Er zijn een aantal investeerders geïnteresseerd in het overnemen van de locatie Lelystad. Het gaat onder meer om het consortium ONS Ziekenhuis IJsselmeer en zorgondernemer Loek Winter. Winter, van huis uit radioloog, heeft recent een belang van 30 miljoen euro genomen in het Sint Jans gasthuis in Weert. Verder heeft hij een keten van negen diagnostische centra verspreid over het land.


Orange Cure


Anne Jonkman wilde het liefst zelf met investeerders een ziekenhuis kopen. Hij heeft zich nu met zijn onderneming Ons Ziekenhuis uit Doesburg gemeld om de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord over te nemen. Met Orange Cure uit Deventer heeft hij hiervoor een consortium gevormd.


Jonkman ziet goede kansen in Flevoland. Zijn consortium wil investeren in de toekomst, in goede gezondheidszorg. “Daarmee zeg ik niet dat we helemaal niet bij willen dragen in het betalen van de schulden, maar dat is in principe niet onze inzet. Wij willen juist investeren in de toekomst.” Volgens Jonkman durft hij ‘overname en exploitatie’ van de noodlijdende ziekenhuizen in Flevoland voor ‘eigen rekening en risico’ op zich te nemen. In Emmeloord en Lelystad is het volgens hem mogelijk om ’twee zelfstandige ziekenhuizen’ te exploiteren – inclusief acute zorg, ’24 uur per dag, zeven dagen per week’. Hij wil dat bovendien doen met het huidige personeel en de specialisten.


Antoniusziekenhuis
Gegadigden voor de overname van een van beide of beide locaties hebben een week of twee de tijd om zich te melden. Maar in Emmeloord lijkt het onwaarschijnlijk dat een ander dan het Antoniusziekenhuis in het gat wil springen. In de praktijk heeft het Antoniusziekenhuis de rol van het Emmeloordse ziekenhuis al voor een groot deel overgenomen. Het Antoniusziekenhuis heeft nu al een dependance in Emmeloord. Het ziekenhuis werkt aan een plan voor snelle nieuwbouw omdat de capaciteit van de huidige dependance te klein is. De toestroom van patienten is daar dit jaar met 40% gestegen, vertelt Wouter van der Kam, de algemeen directeur van het ziekenhuis.

Van der Kam bevestigt ook dat het Antoniusziekenhuis de rol van het de locatie Emmeloord van de IJsselmeerziekenhuizen wil gaan overnemen. De kans dat een andere gegadigde daar nog tussenkomt is klein: de patienten hebben immers al gekozen voor het Antoniusziekenhuis.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen