Al vroeg bij Alzheimer stoornissen in bloeddruk en hersendoorbloeding

Array

De hersenen zijn afhankelijk van voldoende bloedtoevoer. Er zijn echter allerlei zaken die de hersendoorbloeding bedreigen. Te denken valt aan de soms forse bloeddrukdalingen die kunnen optreden bij het staan of na het eten, maar ook aan het langdurig verhoogd zijn van de bloeddruk (hypertensie). Met het ouder worden komen deze verstoringen van de bloeddruk, en daarmee van de hersendoorbloeding, vaker én in hevigere mate voor. Uit recente gegevens blijkt dat dit, naast het bekende risico op een herseninfarct, mogelijk ook een verhoogd risico geeft op het ontstaan van dementie.
Jurgen Claassen deed onderzoek naar de samenhang tussen bloeddruk en hersendoorbloeding. Hierbij werden nieuwe technieken toegepast, die ook voor oudere, meer kwetsbare patienten goed te verdragen zijn. Zo is bijvoorbeeld bij patienten met de ziekte van Alzheimer aangetoond dat er al vroeg in de ziekte stoornissen zijn in bloeddruk en hersendoorbloeding.

Curriculum vitae
Jurgen Claassen (Maastricht, 1969) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Sinds 2004 is hij klinisch geriater staflid van de afdeling Klinische Geriatrie van het UMC St Radboud. Bovenstaand onderzoek werd verricht op die afdeling en in het Institute for Exercise and Environmental Medicine in Dallas (VS). In 2008 is een beurs toegekend door de Nederlandse Hartstichting, waarmee de onderzoekslijn naar de interactie tussen hypertensie, hersendoorbloeding en cognitie kan worden voortgezet.

Bron:  UMC St Radboud

Recente artikelen