Loek Winter en Norbert Hoefsmit geven toelichting op de overeenkomst

Array
De IJsselmeerziekenhuizen worden definitief overgenomen door de MC Groep. En daarmee zijn de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord zijn gered. De MC Groep onder leiding van Loek Winter neemt het ziekenhuis over. Dat is de uitkomst van langdurige besprekingen. Met de overname is een faillissement van het ziekenhuis van de baan.


De voorzitter van de Raad van Bestuur Norbert Hoefsmit reageert donderdag opgetogen op de uitkomst van de onderhandelingen. “Met de overname door MC Groep kunnen de IJsselmeerziekenhuizen verantwoorde zorg aan onze patienten blijven leveren en blijft werkgelegenheid behouden”.


Norbert Hoefsmit: ” Er is gekozen voor een private partij om een nieuwe elan te brengen. Het personeel van de IJsselmeerziekenhuizem zijn bereid hard te werken en zullen dat onder goede leiding gaan doen. Hierdoor hebben we met de MC groep de toekomst zeker te kunnen stellen”

 

Loek Winter:” Ik spreek namens MC groep. vanuit onze geschiedenis als zorgondernemers hebben we interesse in dit soort privaatpublieke initiatieven. Onze motivatie om de ziekenhuizen over te nemen is omdat wij van mening zijn dat we deze succesvol als ZBC kunnen runnen. Beide ziekenhuizen zullen in de toekomst autonoom gaan functioneren.

 

Het ziekenhuis in Emmeloord zal worden aangepast aan de behoefte van de regio. Basis specialismen blijven behouden. Er al ook een kleine OK faciliteit blijven en er zullen dag opnames worden gedaan. daarnaast zal de noodzakelijk basis diagnostiek aanwezig zijn. In Lelystad, zal naast de basis zorg meer gespecialiseerd zorg worden verricht. De polikliniek blijft bestaan en evenals de mogelijkheden voor dagbehandeling, operaties en onderzoeken.

 

In Lelystad blijft een basisziekenhuis overeind.Wel zullen we de specialisaties nader onder de loep nemen. Wij denken in netwerk structuren en sommige specialismen zullen we afstoten welke door regionale partners zullen worden vervuld. hiervoor zijn al gesprekken gestart met omringende ziekenhuizen. Met name het OLVG zal een belangrijke rol gaan vervullen” .

 

Om de kwaliteit van de twee ziekenhuizen te waarborgen, zal de MC Groep de contracten opzeggen met medisch specialisten die niet voldoen aan de criteria. De IJsselmeerziekenhuizen blijven onder verscherpt toezicht staan van de Inspectie Gezondheidszorg.

 

Er is nog niet een totaal akkoord maar er is voldoende om de huidige financiele crisis het hoofd te bieden. Door de positieven en constructieve attitude van de stakeholders is dit resultaat bereikt. Er is een akkoord op hoofdlijnen. Een aantal cruciale randvoorwaarden moeten nog ingevuld worden. Niet alle banen blijven behouden. naar verwachting zullen zo’n 150 – 200 banen verloren gaan.

 

Naar verluidt is de medisch staf ook blij met de overname door de MC groep. Aanvankelijk waren zijn niet positief maar zijn inmiddels heel positief en constructief. De reden dat het allemaal zo lang heeft geduurd ligt in het feit dat alle Stakeholders formele dekking verwachten. Het gaat uiteindelijk het om geld en zekerheden. Diverse vergadering met alle stakeholders leidde uiteindelijke tot een consensus.

 

 

Hoefsmit verwacht dat in een week alles rond moet men rond kunnen komen. Men focust op 8 december. Dat moet de dag van de formele bestuursoverdracht van de IJsselmeerziekenhuizen worden. De MC groep nemen per direct de ziekenhuizen over.

De onderhandelingen werden gevoerd door zorgverzekeraar Achmea, ING Bank, het College Sanering Zorginstellingen en het ministerie van Volksgezondheid. Ook de lokale overheden zijn bij de overname betrokken. Hoe de schuldenlast van het ziekenhuis van bijna 25 miljoen euro exact wordt verdeeld, is nog niet bekend.


De medische staf van de IJsselmeerziekenhuizen zegt, bij monde van stafvoorzitter en cardioloog Marco de Vaan tevreden te zijn met het nu bereikte akkoord. Eerder gaven medisch specialisten woedende reacties, nu kiezen ze eieren voor hun geld. ,,Ik vind dit akkoord prima!” stelt De Vaan. ,,De MC Groep zegt zich te zullen houden aan de wensen van de medisch specialisten.

Recente artikelen