Een eenduidig en helder ontslagrecept? Graag!

Array

Op 27 november in het AMC kwamen zo’n 160 zorgprofessionals bijeen om te werken aan het ideale ontslagrecept. De conferentie werd georganiseerd door FBA, NVZA en DHV. Klik hier voor de link naar FarmaActueel (presentaties, film en foto’s). Klik hier voor het persbericht. Een vooraf gehouden online enquête onder de deelnemers van de conferentie leverde de gewenste informatie voor het ontslagrecept en een aantal conclusies. Fatma Karapinar (projectapotheker SLAZ) presenteerde de resultaten:

Het gewenste ontslagrecept is een deelverzameling van de in de richtlijn aangegeven informatie op het medicatieoverzicht.
Ontvangende apothekers hebben voor een goede zorgverlening extra praktische informatie nodig. Deze heeft met name te maken met contact leggen met het ziekenhuis, logistieke informatie voor aflevering (baxteren, welke apotheek) en informatie nodig voor vergoedingen.
Het ontslagrecept is dan ook niet hetzelfde als het medicatieoverzicht.

De behoefte van andere ontvangers, zoals thuiszorg, verzorgingshuizen, verpleeghuizen of huisartsen is niet in kaart gebracht, vanwege het ontbreken van respondenten uit die sectoren. De verwachting is dat deze informatiebehoefte m.n. ligt op de overige gegevens uit het medicatieoverzicht.

Amsterdam werkt aan één uniform ontslagrecept.

De Amsterdamse zorgverleners hebben obv de enquête met elkaar gesproken over het ‘ideale ontslagrecept’. Doel is om dit ontslagrecept in heel Amsterdam te gebruiken. Helderheid voor elke zorgverlener, helderheid voor de patient. Een fantastisch streven. De groep heeft 27 november een grote stap gezet. Houd www.fbadam.nl in de gaten voor de vorderingen hier.


De resultaten worden landelijk opgepakt en uitgedragen.

De resultaten van de enquête en het ontslagrecept van Amsterdam worden ingebracht bij de landelijke projectgroep Overdracht Medicatiegegevens met als doel deze te omarmen en in te bedden in alle documenten die verder worden ontwikkeld.
De resultaten worden actief aangeboden bij alle ziekenhuisapothekers door de NVZA (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers).
De resultaten worden in de definitieve vorm actief aangeleverd bij Nictiz en bij alle softwareleveranciers die het ontslagproces met hun software ondersteunen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen