Apothekers in actie tegen verkeerd medicijngebruik

Array

De farmaceutische zorg in Nederland behoort tot de beste en meest efficiente van de wereld. Toch zijn in ons land er jaarlijks 19.000 ziekenhuisopnamen door verkeerd medicijngebruik die wellicht vermijdbaar waren geweest. Apothekers willen dit aantal in 5 jaar tijd tot ten minste de helft terugbrengen. Dat heeft de KNMP in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.


Speerpunt
Medicatieveiligheid is een verantwoordelijkheid van de apotheker en een speerpunt van het KNMP-beleid. Minister Klink heeft medicatieveiligheid ook hoog op zijn agenda gezet. Een door hem ingestelde multidisciplinaire Expertgroep Medicatieveiligheid, onder leiding van prof. Peter de Smet (Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers en Radboud Universiteit Nijmegen), brengt binnenkort advies uit aan de Minister. Het advies spitst zich toe op concrete maatregelen die al op korte termijn de medicatieveiligheid kunnen verbeteren.

Medicatieveiligheid
Apothekers zullen op basis van het advies van de Expertgroep extra initiatieven ontplooien om de medicatieveiligheid verder te verbeteren. Momenteel hebben apothekers al programma’s gestart om het aantal vermijdbare ziekenhuisopnames ten gevolge van verkeerd medicijngebruik terug te dringen. De KNMP is van oordeel dat het aantal vermijdbare ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik in vijf jaar kan worden gehalveerd. Naast de vermijdbare immateriele schade kan tevens een kostenbesparing worden gerealiseerd van circa 40 miljoen euro per jaar.


Samenwerking
De sleutel voor succes ligt in samenwerking. Samenwerking tussen apothekers onderling, samenwerking met andere disciplines in de eerste en tweede lijn en goed overleg met de patient. Goede samenwerking is de voorwaarde voor betere overdracht van informatie.


Concrete stappen:

Medicijn gesprekken
Vooral oudere patienten die meerdere geneesmiddelen gebruiken hebben een verhoogd risico op het ontstaan van geneesmiddelgerelateerde problemen. De doorsnee 65-plusser gebruikt dagelijks gemiddeld drie verschillende geneesmiddelen naast elkaar. Personen van 75 jaar en ouder een veelvoud daarvan. Een medicijngesprek door de apotheker met de patient en overleg met de (huis)arts kan helpen om de medicamenteuze behandeling te verbeteren. Er lopen al diverse apothekers initiatieven in Nederland om deze zorg aan te bieden. Iedere apotheker kan in februari 2009 starten met Medicijn gesprekken waarbij de KNMP ondersteuning biedt.


Therapietrouw stimuleren
Mensen die chronisch geneesmiddelen gebruiken, hebben vaak moeite medicijnen met de juiste toe te passen. Ze vergeten medicijnen in te nemen of slaan af en toe bewust een innamemoment over. In de begeleiding van deze patienten kunnen apothekers diverse oplossingen bieden om het medicijngebruik beter in te passen in het dagelijks leven. Het belang van therapietrouw zal ook in het Medicijn gesprek worden benadrukt.


Elektronische bewaking medicatiekeuze
De apotheker is de farmaceutische zorgspecialist die het beste kan beoordelen of de medicatie veilig is voor de patient. Grote gezondheidswinst is te verwachten wanneer apothekers inzage krijgen in aanvullende patientgegevens en die informatie kunnen betrekken bij de medicatiebewaking. Op die manier kunnen apothekers hun farmaceutische kennis ten volle benutten. Vooruitlopend op de landelijke invoering van het EPD treffen apothekers en klinisch-chemici voorbereidingen om klinisch relevante informatie voor apothekers beschikbaar te maken.


Versnippering van medicatiedossier voorkomen
De apotheker kan als beheerder van het medicatiedossier via uitwisseling van gegevens het dossier up-to-date houden en beschikbaar maken voor andere zorgverleners en voor de patient. Versnippering van het medicatiedossier is slecht voor de medicatieveiligheid en moet daarom worden voorkomen.
Zolang het EPD er nog niet is, kan de patient ook zelf een bijdrage leveren aan zijn eigen medicatieveiligheid door zijn medicatie bij één vaste apotheek te betrekken.

Recente artikelen