Nieuwe aanpak helpt bij opsporing voedselgerelateerde uitbraken norovirus

Array

Van het norovirus krijgen jaarlijks 500.000 mensen buikgriep. Zo’n 1.000 mensen komen hierdoor in het ziekenhuis. Het virus is zeer besmettelijk. In ongeveer 10 à 15 procent van alle buikgriepgevallen wordt de besmetting overgebracht via het voedsel. Het voedsel kan al besmet zijn in een stadium ver voordat het de consument heeft bereikt. In dat geval is, bij een uitbraak veroorzaakt door het norovirus, de bron moeilijk op te sporen. De bron kan bijvoorbeeld een geïnfecteerde fruitplukker zijn. Het RIVM heeft daarom, in opdracht van bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), een aanpak ontwikkeld. Met deze aanpak kunnen dergelijke uitbraken, als gevolg van een besmetting die in een vroeg stadium in de voedselketen is ontstaan, snel worden getraceerd. Ook is het beter mogelijk de oorzaken van uitbraken te achterhalen. Hierdoor kan de VWA gerichte maatregelen nemen om het aantal infecties terug te dringen.

De nieuwe aanpak kan nog meer succes hebben wanneer gebruik wordt gemaakt van nationale en internationale databanken met gegevens over uitbraken van buikgriep. Ook zou nader onderzoek moeten worden gedaan naar de vraag welke norovirusstammen de meeste uitbraken veroorzaken. Dit adviseert de VWA aan de beleidsverantwoordelijke ministeries.

Meer informatie

Bron: VWA

Recente artikelen