Zorgmonitor 2008: twee jaar Zorgverzekeringswet op een rij

Array

De totale kosten Zorgverzekeringswet bedroegen in 2007 ruim 27,5 miljard euro, tegenover totale baten van 27,4 miljard euro. Dit betekent dat er op de uitvoering van de Zvw door zorgverzekeraars een negatief resultaat was behaald van 142 miljoen euro. In 2006 was dit verlies nog 500 miljoen euro. Net als in 2006 kleuren de opbrengsten uit beleggingen ook in 2007 de cijfers niet zwart. Er blijft na toerekening van deze post een verlies van 117 miljoen euro bestaan. De aanvullende verzekeringen laten in 2007 een positief resultaat zien van 149 miljoen euro. Door beide te combineren wordt het resultaat in 2007 voor zorgverzekeraars toch een kleine plus van 32 miljoen euro.

Net als in voorgaande jaren is er voor 2007 een convenant afgesloten om de farmaciekosten in de hand te houden. Uiteindelijk zijn de kosten per verzekerde van 2006 op 2007 gestegen met bijna 10%. Dit komt onder andere door een toename in het aantal voorschriften en meer gebruik van dure geneesmiddelen. Het aantal medicijngebruikers is gelijk gebleven.Meer nog dan in voorgaande jaren was het over 2007 lastig om het cijfer voor de ziekenhuiszorg ‘stabiel’ te krijgen. Zeker is dat er enige mate van overfinanciering van de ziekenhuizen heeft plaatsgevonden. De omvang hiervan is vooralsnog niet te bepalen. De totale kostenstijging van de Zvw bedroeg 10,8% voor alle sectoren exclusief ziekenhuiszorg. De spreiding in de kostenontwikkeling in de overige sectoren van de gezondheidszorg laat een trend zien die in het verlengde ligt van de kostenontwikkeling in recente jaren (van 3% tot 9%).

Meer informatie over ontwikkelingen rond onder meer de AWBZ, zorgverzekeraars, ziekenhuizen en andere zorgverleners is te vinden in de Zorgmonitor 2008 (pdf opent in nieuw venster). In deze jaarlijkse uitgave van Vektis worden de trends op het gebied van zorgkosten op een rij gezet. Een exemplaar van deze nieuwste Zorgmonitor in boekvorm is gratis aan te vragen via 030-69 88 323 of

[email protected]

Dit emailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft javascript nodig om het te kunnen bekijken

.

Recente artikelen