Overname IJsselmeerziekenhuizen nog steeds onzeker

Array

Er is nog geen datum bekend voor de officiele overname van de IJsselmeerziekenhuizen door de MC Groep van Loek Winter. Zo moet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het plan nog beoordelen. Volgens een woordvoerder steekt de NZa alleen onder strikte voorwaarden geld in de ziekenhuizen, omdat het om gemeenschapsgeld gaat.De overname van de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad is nog niet rond. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weet nog niet of ze financiele steun toekent aan het hospitaal. Volgens minister Ab Klink is het geld van de zorgautoriteit noodzakelijk voor overname door de MC Groep.


Dat zei een woordvoerster van de NZa woensdag. Volgens minister Ab Klink is het geld van de zorgautoriteit noodzakelijk voor overname door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter. Maar de Nza moet het plan eerst nog beoordelen. Winter zou de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen maandag overnemen, maar dat werd uitgesteld. Volgens de zorgondernemer was er nog overleg nodig met zorgverzekeraar Achmea over de toekomst.

Winter zou de IJsselmeerziekenhuizen eigenlijk maandag al overnemen, maar zei in het programma Over Flevoland Gesproken van Omroep Flevoland dat er nog overleg nodig was met Achmea. Die zorgverzekeraar laat weten dat de onderhandelingen inmiddels zijn afgerond. Er is nog geen datum bekend voor de officiele overname van de IJsselmeerziekenhuizen door de MC Groep van Loek Winter.

Zorgverzekeraar Achmea laat weten dat zij nog in onderhandeling zijn met de MC Groep en de IJsselmeerziekenhuizen over de financien. Achmea Zorg is echter nog in afwachting van de vervolmaking van de financiele onderbouwing door de IJsselmeerziekenhuizen en MC Groep. Partijen zijn hierover nog in overleg, aldus Achmea.


Winter moet nog een oplossing vinden voor een gat van 1,5 miljoen euro in zijn begroting. Hij vroeg de gemeente Noordoostpolder om dit geld, maar die weigerde eind november dit toe te kennen. Winter zei woensdag dit vervelend te vinden, maar hij zoekt nog naar een oplossing. De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad gaven wel geld voor de overname.


Wanneer het verzoek tot steun van het ziekenhuis, Winter en Achmea bij de NZa binnen is, dan heeft de toezichthouder op de Nederlandse zorg nog twee weken nodig om te beslissen. In die periode wordt bekeken of het ziekenhuis echt noodzakelijk is voor de continuïteit van de zorg in Lelystad en Emmeloord en of het plan van Winter financieel goed onderbouwd is.

Pas als de partijen eruit zijn kan de Nederlandse Zorgautoriteit een aanvraag voor financiele steun behandelen. Volgens minister Ab Klink is het geld van de zorgautoriteit noodzakelijk voor de overname door de MC Groep.

Recente artikelen