Strijd tegen Campylobacter-bacterie

Array

De pluimvee-industrie en VWS gaan samen de Campylobacter bestrijden. Deze bacterie is een van de belangrijkste veroorzakers van voedselinfecties. In een convenant dat minister Klink en de Nederlandse Pluimveeverwerkende industrie (NEPLUVI) hebben ondertekend, staat welke maatregelen de partijen de komende twee jaar nemen:

Vanaf 1 januari 2009 meten de vleeskuikenslachterijen de hoeveelheid Campylobacter-bacterien op het eindproduct. Bij een te hoog niveau moet de slachterij zijn productieproces doorlichten.

Er wordt onderzoek gefinancierd naar de bijdrage van de diverse bronnen aan Campylobacter- infecties bij de mens. Hoewel kip als een van de belangrijkste veroorzakers van deze ziekte wordt gezien, zijn er ook andere bronnen aan te wijzen (dieren, mensen, milieu of voedsel).

Jaarlijks krijgen zo´n 80.000 Nederlanders een Campylobacter-infectie. De verschijnselen varieren van maagdarmklachten tot – in zeldzame gevallen – ziektes als Guillain Barre (verlammingsziekte). Soms overlijden mensen zelfs aan de gevolgen van de infectie.

Actueel Nieuwsberichten Kamerstukken Agenda Toespraken Vraag en antwoord Alle publicaties WOB-verzoeken Openstaande kamervragen

Recente artikelen