Twee nieuwe onderzoeken naar ALS-behandeling

Array

In Leuven beginnen tests met een medicijn dat misschien de voortgang van ALS kan vertragen. Bij een aantal proefpersonen zal het eiwit VEGF rechtstreeks in de hersenen ingespoten worden. In deze eerste fase van het onderzoek wordt alleen de veiligheid van de methode van toediening getest. In het ALS-Centrum is het onderzoek naar de mogelijkheden van lithium gestart.


Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben ontdekt dat het eiwit VEGF mogelijk gebruikt kan worden als middel tegen ALS. Professor Peter Carmeliet van de K.U.Leuven: “Uit experimenten hebben we geleerd dat VEGF een rol speelt in het ontstaan van de ziekte. Proefdieren en mensen met te weinig VEGF hebben een hoger risico op ALS. Als we hen VEGF toedienen, kunnen we de overleving misschien verlengen.”

“Genezing is op dit moment onmogelijk. ALS is een zogenaamde multifactoriele ziekte: ze wordt veroorzaakt door verschillende defecten in een gen of een eiwit of een functie. Daarom is het bijzonder moeilijk om ze met één enkel medicament te genezen. Dat was met de bestrijding van kanker in het begin ook zo. Men is begonnen met chemotherapie. Dat werkte een béétje. Dan hebben ze gezien dat een combinatie van twee chemo’s beter werkte. Combineer dat nog met andere antistoffen, en het gaat nóg beter. Dat is dezelfde weg die het onderzoek naar de behandeling van ALS nog zal moeten afleggen.”


Geen hoog gespannen verwachtingen
Nederlandse onderzoekers van het ALS-Centrum waarschuwen voor al te hoog gespannen verwachtingen. Het onderzoek in Belgie is er een uit vele en het gaat voorlopig alleen om een veiligheidsonderzoek. Er zullen ook slechts enkele personen meedoen aan deze eerste fase van het onderzoek.


Onderzoek Nederland
Onlangs is de LITRA studie van start gegaan, een onderzoek naar het effect van lithium op de overleving bij patienten met ALS. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het ALS Centrum Nederland in het UMC Utrecht (coördinerend centrum), het AMC te Amsterdam en het UMC St. Radboud te Nijmegen.

Het gaat om een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde trial. De aanleiding voor deze studie was een onderzoek in Italie waarbij lithium bij muizen met ALS, maar ook bij een kleine groep patienten positieve effecten had op de voortgang van de ziekte en overleving. Het Italiaanse onderzoek was echter slordig uitgevoerd. Daarom kunnen er geen harde conclusies uit getrokken worden.

Zie verder op de website van het ALS-Centrum Nederland.

Recente artikelen