IJsselmeerziekenhuizen maken mogelijk een koude start

Array

Het personeel van de IJsselmeerziekenhuizen is vandaag in een personeelsbijeenkomst geinformeerd over hun toekomst. In de bijeenkomst, die was belegt door de heren Hoefsmit en Winter, kwam naar voren dat vooral Zorgverzekeraar Achmea het struikelblok is. Eerder deze week werd al bekend dat ook de NZa problemen had met de financiering van de schuld van Vandaag kopte de Telegraaf: “Faillissement mogelijk vandaag aangevraagd, IJsselmeerziekenhuizen op rand van de afgrond” maar die informatie is onjuist. Wel maakte Loek Winter van de MC Groep bekend dat de overname van de ziekenhuizen nog steeds niet rond is. De reden is dat Achmea het niet eens is met de voorwaarden. Achmea krijgt nog een week de tijd om samen met de IJsselmeerziekenhuizen te komen tot een goede financieringstructuur. Het zou vooral gaan over langetermijnafspraken met de zorgverzekeraar over de te contracteren zorg en tegen welke prijs. Achmea wil zoveel mogelijk garanties van Loek Winter. Als voor het einde van volgende week geen oplossing is gevonden, gaan de ziekenhuizen alsnog failliet om vervolgens een koude start te maken.

 

Volgens Winter verlopen de besprekingen met zorgverzekeraar Achmea zeer stroef. Achmea wil maximale garanties, voordat die de ziekenhuizen financieel helpt. Ook tijdens besprekingen vrijdag heeft de verzekeraar nog geen handtekening onder de overname willen zetten. Winter houdt goede hoop dat Achmea alsnog zo snel mogelijk ‘ja’

 

Bovendien werd vandaag het gerucht verspreid dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg had gedreigd binnen 48 uur de intensive care van het ziekenhuis in Lelystyad te sluiten. Dit wegens gebrek aan ic-personeel. Het bericht van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) dat de Intensive Care (ic) van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad zijn deuren moet sluiten, klopt niet. Dat zei een woordvoerster van het ziekenhuis vandaag. Het onderzoek naar ic’s dat door de IGZ bij verscheidene ziekenhuizen is uitgevoerd, is gericht op ziekenhuizen waar sprake is van ic-zorg op niveau 1. ,,Zulke zware operaties worden bij ons sinds de opgelegde sluiting niet meer uitgevoerd. Nu we weer mogen opereren, is alleen sprake van high care, niet van ic-zorg op niveau 1”, aldus de woordvoerster.

 

Wel kampt het ziekenhuis met een groter verloop.Niet alleen medisch en verpleegkundig personeel gaat weg, ook portiers en receptionisten hebben hun vertrek aangekondigd. Het gaat volgens de woordvoerder om onder meer het verplegend personeel dat wegens de problemen waarin de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord verkeren eieren voor hun geld kiezen. Ook een aantal specialisten is opgestapt, maar dat is om andere redenen dan de hachelijke situatie van de ziekenhuizen, zegt de woordvoerder.

Hoeveel personeel precies vertrekt uit de IJsselmeerziekenhuizen, weet de woordvoerder niet, maar volgens de zegsvrouw komt de kwaliteit van de zorg er niet door in gevaar.

 


Recente artikelen