Mesos en Antonius starten poli voor familiaire epilepsie

Array

Mesos Medisch Centrum* in Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis*, in Nieuwegein zijn in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) een speciale polikliniek voor familiaire epilepsie gestart. Op deze poli, die zich bevindt op locatie Oudenrijn, onderzoeken kinderneuroloog Herman Schippers en klinisch geneticus dr. Eva Brilstra families waar epilepsie veel voorkomt. Waarschijnlijk spelen een of meerdere genen een rol bij het ontstaan van bepaalde vormen van deze aandoening.

Schippers heeft ongeveer 30 families in de praktijk waarbij meerdere familieleden te kampen hebben met epilepsie. Als hij vermoedt dat er sprake is van erfelijkheid verwijst de neuroloog patienten naar de afdeling Genetica van het UMCU. Daar is het onderzoek naar familiaire epilepsie een speerpunt.

Schippers: “De samenwerking met het UMCU is uitstekend, het idee een poli Familiaire Epilepsie op te zetten kwam dan ook spontaan. Enkele families die ik onder behandeling heb, bleken ook bekend te zijn bij de afdeling Klinische Genetica van het UMCU. Door deze poli te starten kunnen wij onderzoeken wat speelt in deze families. In een enkel bezoek wordt zowel de neuroloog als klinisch geneticus gesproken.”

“Tijdens het polibezoek wordt de patient gecontroleerd en informatie ingewonnen. Er wordt bijvoorbeeld nagegaan welke vormen van epilepsie voorkomen onder de familieleden. Eén gen kan verschillende uitingsvormen van epilepsie veroorzaken. Daarnaast verzamelen wij ook gegevens die verwerkt worden in een familieboom om meer inzicht te krijgen. Op indicatie kan DNA-onderzoek worden ingezet. ”

“Wij verwachten de zorg rond epilepsiepatienten te verbeteren. Als wij weten aan welk type epilepsie de patient lijdt, kunnen wij de medicatie beter afstemmen. Bovendien kunnen wij patienten een betere prognose geven over het ziekteverloop. Wat kunnen zij verwachten in de toekomst en heeft dit consequenties voor andere familieleden?”

*Mesos Medisch Centrum in Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zijn juridisch samengegaan. In het voorjaar van 2009 gaan Mesos en het Antonius samen verder als één ziekenhuis met meerdere locaties onder één naam: St Antonius Ziekenhuis.Kijk voor meer informatie onder: www.samengaanvoorbeter.nl


Bron: Antonius.net


Recente artikelen