Frye-stipendia voor Heleen Arts en Arenda van Beek

Array

Tien veelbelovende vrouwelijke onderzoekers ontvangen dinsdag 23 december van de Radboud Universiteit Nijmegen een Frye-stipendium. Twee van hen zijn verbonden aan het UMC St Radboud: Heleen Arts en Arenda van Beek.

Heleen Arts doet onderzoek naar nephronophtise, chronisch nierfalen bij kinderen. Ze gaat op zoek naar genen en eiwitten die deze aandoening veroorzaken. Haar stipendium zal ze inzetten voor een werkbezoek aan het laboratorium van prof. Corinne Antignac van het Necker Hospital in Parijs, een vooraanstaand internationaal instituut op het gebied van genetisch onderzoek van nierziekten.

Arenda van Beek doet onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, de belangrijkste oorzaak van dementie. Ze onderzoekt de veranderingen in regulatie van de hersendoorbloeding, de cerebrale autoregulatie, bij ouderen en bij Alzheimerdementie. Het Frye stipendium zal ze inzetten voor bijscholing en werkbezoek aan topcentra in de VS.

Het is de achttiende keer dat het college van bestuur deze stipendia uitreikt.
Het stipendium is vernoemd naar dr. I.B.M. Frye, in 1953 een van de eerste vrouwelijke wetenschappelijk medewerkers aan de Radboud Universiteit. De toelagen hebben tot doel vrouwelijke promovendi aan te moedigen om hun wetenschappelijke loopbaan na voltooiing van hun proefschrift voort te zetten. De stipendia bedragen 3500 euro per persoon.

Recente artikelen